Ako definuje Zákonník práce prestávky v práci?

mzdamzda

Tu je znenie aj výklad.

Prestávky v práci sú pre zamestnávateľa zákonnou povinnosťou, a to nasledovne:
• Zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako šesť hodín, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť 30 min. prestávku na jedlo a odpočinok.
• Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako štyri a pol hodiny, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť 30 min. prestávku na jedlo a odpočinok.
• Aj v prípade nepretržitej prevádzky musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom prestávku na jedlo a odpočinok.

Prestávka sa zamestnancom poskytuje v priebehu pracovnej zmeny, a to prerušením práce. Účelom prestávky, okrem jedla, je regenerácia síl potrebná do ďalšej práce.
Preto je nezmyselné, aby bol čas prestávky určený na začiatok, prípadne na koniec pracovnej zmeny.

Prestávka na jedlo a odpočinok sa nezarátava do pracovného času. Ak je, napr. dĺžka čistého pracovného času 8 hodín, pri 30 min. prestávke je dĺžka pracovnej zmeny v skutočnosti 8,5 hod. To znamená ďalšiu skutočnosť, že zamestnanec nemá za obdobie prestávky nárok na mzdu.

Sú prestávky, ktoré môže, resp.musí zamestnávateľ poskytnúť aj v rámci pracovného času, a to:
• Prestávky na jedlo a odpočinok pri prácach, ktoré sa nesmú prerušiť (povinnosť zamestnávateľa)
• Prestávky, ktoré poskytuje zamestnávateľ z dôvodu zaistenia bezpečnosti pri práci (povinnosť zamestnávateľa)
• Prestávka na osobnú očistu po práci, prípadne pred začiatkom pracovnej zmeny (to je na zvážení zamestnávateľa)
Zamestnávateľ stanoví čas prestávky (ako aj začiatok a koniec pracovnej doby) po dohode so zamestnancami. Rozvrh pracovných zmien (a v rámci nich aj čas prestávky na jedlo a odpočinok) zamestnávateľ pripraví písomne minimálne v týždennom predstihu a najmenej na jeden pracovný týždeň. Harmonogram umiestní na miesto ľahko dostupné zamestnancom (napr. šatne zamestnancov) Pri pružnom pracovnom čase zamestnávateľ stanoví čas prestávky len v čase základného pracovného času, a to po uplynutí troch hodín základného pracovného času (zdroj Komentár ZP, Barancová). Základný pracovný čas je časové rozmedzie, počas ktorého je zamestnanec povinný byť k dispozícii zamestnávateľovi, vykonávať prácu a plniť pokyny zamestnávateľa.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy