Preplácanie nadčasov a ich ustanovenie v pracovnej zmluve

mzdamzda

Pracujete u zamestnávateľa viac ako 40 hodín týždenne a neviete pri akom počte možno hovoriť o nadčase a jeho preplácaní. Čo všetko musí zabezbečiť zamestnávateľ pri práci nad stanovený čas podľa Zákonníka práce?

Podľa ustanovenia § 97 Zákonníka práce, práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom nad rozsah určeného týždenného pracovného času, ktorá je nariadená zamestnávateľom alebo vykonávaná s jeho súhlasom. Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce alebo ak ide o verejný záujem. V žiadnom prípade však nemôže dôjsť k skráteniu nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami na menej ako osem hodín.

Práca nadčas nemôže presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín a z vážnych dôvodov sa zamestnávateľ môže so zamestnancom dohodnúť na výkone práce nadčas aj naviac, najviac však do rozsahu 250 hodín.
Rozsah ako aj podmienky práce nadčas určí zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov, ak na pracovisku nepôsobia zástupcovia zamestnancov, v pracovnej zmluve so zamestnancom.
Ak zamestnanec vykonáva prácu nadčas, t.j. práca je nariadená zamestnávateľom alebo vykonávaná so súhlasom zamestnávateľa, v zmysle § 121 Zákonníka práce zamestnancovi patrí mzda ako aj mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas vo výške 25% priemerného zárobku zamestnanca. Zamestnanec má možnosť za jednu hodinu práce nadčas čerpať jednu hodinu náhradného voľna, a to zvyčajne do troch mesiacov od výkonu práce nadčas, ak sa nedohodol so zamestnávateľom na predĺžená tejto doby. V takomto prípade zamestnancovi nepatrí mzdové zvýhodnenie.

Zamestnávateľ sa môže písomne dohodnúť s vedúcim zamestnancom, so zamestnancom, ktorý vykonáva koncepčné, systémové, tvorivé, metodické alebo obchodné činnosti, riadi, organizuje alebo koordinuje zložité procesy alebo rozsiahle súbory veľmi zložitých zariadení, že vo výške mzdy bude zohľadnená prípadná práca nadčas, najviac však v úhrne 150 hodín ročne. V týchto prípadoch zamestnancovi za prácu nadčas nepatrí mzdové zvýhodnenie a nemôže čerpať náhradné voľno.

Mzdové podmienky je zamestnávateľ povinný dohodnúť v pracovnej zmluve, a to najmä formy odmeňovania, sumu základnej zložky mzdy a ďalšie zložky plnení poskytovaných za prácu a podmienky ich poskytovania. Základnou zložkou mzdy je zložka poskytovaná podľa odpracovaného času alebo dosiahnutého výkonu. Ak v pracovnej zmluve so zamestnancom nie je dojednané, že v základnej zložke mzdy je zahrnutá aj práca nadčas až do rozsahu 150 hodín, iba zo samotného pojmu fixná mzda nie je možné usudzovať, že mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas je zahrnuté v mzde.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy