Zmena pracovného týždňa a zápočet do dôchodku

trhtrh

Pracujete vo firme každý deň 8 hodín. Majiteľ firmy chce prerobiť pracovnú zmluvu na 4 hodiny i napriek 8 hodinovej práci v spoločnosti. Ako sa tieto hodiny zarátavajú do dôchodku?

V zmysle § 49 ods. 2 zákonníka práce je možné, aby sa zamestnávateľ a zamestnanec písomne dohodli na zmene ustanoveného týždenného pracovného času na kratší pracovný čas. Ak dôjde k takejto dohode a zamestnanec pracuje na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas, zamestnanec vykonáva prácu nadčas. U zamestnanca s kratším pracovným časom je práca nadčas práca presahujúca jeho týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi však nemožno prácu nadčas nariadiť. Z uvedeného vyplýva, že zamestnancovi s kratším pracovným časom napr. 4 hodiny denne nie je možná nariadiť, aby pracoval 8 hodín denne.
Pre účely dôchodkového poistenia je zamestnanec povinne dôchodkovo poistený odo dňa vzniku pracovného pomeru až do dňa zániku pracovného pomeru. Ak však na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľ dôjde súčasne so skrátením pracovného času i ku zníženiu mzdy, u zamestnanca nastáva aj zníženie vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistné na dôchodkové poistenie. Táto skutočnosť môže mať v budúcnosti vplyv na výšku dôchodku.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy