Oxfordský psychológ varuje: Väčšina psychopatov pracuje v týchto profesiách

Hoci slovo " psychopatia " vyvoláva v našich mysliach temné asociácie, obrazy ľadovo chladných vrahov a bizarných postáv, psychopati sú medzi nami každý deň, hmatateľnejší a na prvý pohľad zdanlivo obyčajnejší ako ich povesť. O to ťažšie je rozpoznať ich.

Kevin Dutton, oxfordský profesor, autor a psychológ špecializujúci sa na psychopatiu, vo svojom diele " Psychopati - čo sa môžete naučiť od svätcov, právnikov a sériových vrahov " opisuje, čo ich charakterizuje a v akých profesiách pracujú.

Psychopati v profesionálnom svete: typické charakteristiky
Hoci neexistuje klasicky uznávaná diagnóza pre psychopatov, ich správanie vo všeobecnosti spadá pod "antisociálnu poruchu osobnosti". Rozdiel oproti sociopatom spočíva v tom, že psychopati nemajú empatiu ani pocit viny, ale výborne sa integrujú do spoločnosti, a preto nemusia nutne priťahovať pozornosť. Zvyčajne dokonca pôsobia šarmantne a môžu byť vysoko inteligentní, zatiaľ čo vo vnútri sú chladní a konajú sebecky.

Kanadský psychológ Robert Hare, ktorý je zároveň profesorom na Univerzite v Britskej Kolumbii, vytvoril zoznam, ktorý ukazuje, či je prítomná psychopatia. Medzi typické vlastnosti psychopatov patria:

  • nedostatok empatie a bezohľadnosť
  • uspokojovanie potrieb je v centre pozornosti
  • výrazná túžba po dominancii a moci, ako aj agresivita
  • manipulatívnosť a notorické klamstvo
  • nepredvídateľnosť a impulzívnosť
  • znížené vedomie zodpovednosti
  • nedostatok pocitu viny a žiadna hanba

Kevin Dutton: Mnohí psychopati vykonávajú tieto povolania
Je zrejmé, že nie všetkých psychopatov možno hádzať do jedného vreca. Podľa Duttonových skúseností a hodnotení však pracujú v určitých profesiách častejšie ako v iných. Patrí medzi ne nasledujúcich desať.

1. Profesie štátnych zamestnancov
Klasické zamestnanie v štátnej službe, napríklad v administratíve, si vyžaduje vysokú úroveň organizačného talentu, puntičkársku presnosť a triezvosť. Ide o povolanie ideálne vhodné pre psychopatov.

Pretrvávajúci predsudok voči štátnym zamestnancom, že prejavujú málo empatie, keď sa v rámci svojej práce musia starať o záležitosti občanov, by sa mohol potvrdiť, aspoň pokiaľ ide o ľudí s psychopatickými vlastnosťami.

2. Kuchári
Niektorí psychopati sa údajne cítia mimoriadne dobre aj v profesii kuchára a častejšie sa v nej vyskytujú. Vysoká miera stresu je v gastronómii bežná. Keďže psychopati prejavujú malú citlivosť a dokážu byť cieľavedomí a disciplinovaní, pohybujú sa v mnohých kuchyniach. Ak sa vypracujú, môžu dosiahnuť veľké veci - napríklad povesť hviezdneho kuchára. A psychopati majú radi slávu a moc.

3. Duchovní
Či už ako farár alebo kňaz, niektorí duchovní majú tiež za ušami. Samozrejme, ani tu to neplatí pre všetkých. Napriek tomu sú duchovní, ktorí sa s druhými delia o "dobré veci", počúvajú ich vyznania a ukazujú im cestu, jednoznačne v dominantnom postavení. Svoju autoritu môžu zneužívať, ak si nájdu niekoho, kto im v dobrej viere vyhovie. Preto si mnohí psychopati často volia túto cestu - možno preto, aby skryli svoju skutočne "temnú" stránku.

4. Policajti
Policajti majú nepochybne náročnú prácu. Nielenže musíte byť fyzicky zdatní, ale takisto musia byť asertívni, vedieť narábať so zbraňou a pokojne reagovať v stresových situáciách. Ako "kontrolný orgán" sú v pozícii moci, a tak aj prežívajú svoju potrebu dominancie a kontroly.

Platí tu to isté: nie všetci policajti sú psychopati. Väčšina z nich je totiž celkom "normálna" a robí svoju prácu.

5. Novinári
Nie je prekvapením, že na Duttonovom zozname skončili aj novinári. Pretože musia byť ľadovo chladní, najmä keď robia investigatívnu prácu, aby získali informácie, ktoré je v skutočnosti ťažké získať. Niet divu, že niektorí novinári sa vrhajú na senzačné príbehy, akoby nebolo zajtrajška - len pre chvíľu slávy. Na to, aby ste odhalili šťavnaté detaily a dokázali s nimi žiť, je istá miera bezohľadnosti dokonca predpokladom pre túto prácu.

6. Chirurgovia
Krvaví, mokrí, majú v rukách životy iných ľudí: chirurgovia majú nielen dôležitú prácu, ale aj prácu, ktorá môže rozhodnúť o živote a smrti. Rozrezávanie kože a svalov je súčasťou ich každodennej práce. Každý, kto tu prejaví strach z kontaktu, prehral. Psychopati s tým zvyčajne nemajú problém. Dokonalá práca, pri ktorej sa darí.

Okrem toho je práca chirurga spojená so stresom, ale aj so vzrušením. Každý, kto doslova drží v rukách životy iných, pociťuje veľký pocit moci, čo je pre "normálnych ľudí" výzvou, ale pre psychopatov prináša práve toľko vzrušenia.

7. Predavač
Obchodníci musia preukázať presvedčivosť a šarm. Manipulatívne správanie psychopatov nemusí, ale môže byť v tejto profesii praktizované - pretože je dôležité omotať si druhých okolo prsta za každú cenu a psychicky ich zmanipulovať tak, aby urobili, čo od nich žiadate. Preto sú mnohí psychopati aj obchodníci.

8. Moderátori
Každý, kto pracuje ako moderátor, je v centre pozornosti a získava si viac pozornosť. Keďže psychopati môžu byť aj narcistickí, je to ideálna práca na naplnenie ich potreby uznania a moci. Ak stretnete moderátora, nemožno vylúčiť, že za fasádou sa skrýva psychopat.

9. Právnici
Obhajoba klientov, presadzovanie sa a niekedy aj bezohľadnosť s cieľom využiť slabiny druhej strany je súčasťou práce právnika. V závislosti od svojho zamerania žijú právnici niekedy nebezpečný život, napríklad keď sa stanú terčom v prestížnom súdnom procese. Dokážu sa s tým však dobre vyrovnať, aspoň ak je prítomná psychopatia, pretože sami sa môžu stať terčom iných. Nevyhýbajú sa tomu.

10. Generálni riaditelia
V neposlednom rade: V ktorej profesii je viac moci ako vo vedúcej pozícii? Vo vedúcich funkciách, a ani to nie je prekvapujúce, sa nachádza veľa psychopatov, ktorí napĺňajú svoju potrebu moci, dominancie a prestíže. Máloktorá iná pozícia vám umožní dosiahnuť to, čo v hĺbke srdca chcete. A môžu byť ľadovo chladní, odťažití a nepredvídateľní. To, že sa psychopati usilujú o takéto vysoké pozície, je do istej miery v ich povahe.

Ako sa vysporiadať s psychopatmi v práci?
Či už ide o uhladeného vzorného kolegu, alebo bezcitného mocipána: psychopati sú obaja. Ak sa pred nimi chcete chrániť, musíte ich najprv prezrieť. Tento krok nie je taký jednoduchý, ale je nevyhnutným predpokladom na to, aby ste dokázali primerane reagovať. Okrem typických vlastností, ktoré charakterizujú psychopata ako chladného, bez empatie, manipulátora a bezohľadného, môžu vykazovať aj nečakané črty - napríklad súcit.

Ale pozor: často je to len hrané. Aby ste sa ochránili, mali by ste kontakt obmedziť na to, čo je absolútne nevyhnutné. Pomáha tiež nezapájať sa do emocionálnych hier, kriticky spochybňovať zámery stojace za prístupom a pokojne reagovať na provokácie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Psychológ Psychopat Oxford
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, arbeits-abc.de
 
Staršie správy
Staršie správy