10 dávno zabudnutých zamestnaní: Trúfli by ste si na nejaké z nich?

Žijeme v hektickom svete plnom technologických vymožeností a z každej strany počúvame o umelej inteligencii a automatizácii procesov. Viete si predstaviť v dnešnej dobe život bez internetu, mobilu a milovaných i zatracovaných sociálnych sietí? Aké by to asi bolo, vrátiť sa v čase o niekoľko storočí? Nazrite s nami do minulosti a spoznajte dávno zabudnuté zamestnania, ktoré si svojou bizarnosťou určite získajú vašu pozornosť.

1. Trúchlič profesionál

Jednalo sa o akúsi nadštandardnú službu, ktorú si ľudia alebo pohrebný ústav mohli v minulosti zaplatili. Úlohou profesionálneho smútiaceho bolo na pohrebe nebohého plakať a smútiť. Vniesť tú správnu smútočnú atmosféru do obradu a vyjadriť emócie namiesto pozostalých.

Toto povolanie ešte nájdete v niektorých dedinkách, napríklad v Grécku, kde tzv. „plačky a plačkovia“ boli naozaj veľmi uznávaní.

2. Kráľovský sprevádzač

Ak by ste hľadali v názve tohto zamestnania vznešenosť, budete veľmi sklamaný. Jednalo sa o sprevádzanie kráľa a jeho kráľovskej rodiny na toaletu. Sprevádzač sa musel okrem iného popasovať s honosnými a pompéznymi niekoľkovrstvovými róbami svojho pána.

3. Vykopávač mŕtvol

V dnešnej dobe by nás asi nepotešilo stretnúť niekoho s lopatou na cintoríne, no v minulosti to bol celkom bežný jav. Za čias, keď sa lekárska veda ešte len pomaly vyvíjala, si potrebovali lekári na niečom resp. niekom svoje poznatky overiť. Z toho dôvodu sa „remesla“ chopili vyberači hrobiek, ktorí vykopávali mŕtve telá a následne ich predávali lekárskym fakultám.

4. Vyprázdňovač nočníkov

Bližší popis by bol asi zbytočný. No jedno je však jasné, nebola to žiadna prechádzka „ružovou záhradou“.

5. Zberač pijavíc

Púšťanie žilou sa považovalo za všeliek, ktorý údajne dokázal vyliečiť všetko. Niet sa čomu čudovať, že pijavice sa stali vzácnym a nedostatkovým tovarom. Predstavte si, že idete k lekárovi s chrípkou a on vám vypustí len tak preventívne pol litra krvi, alebo vás obsype pijavicami. V 30-tych rokoch 19. storočia sa len do Francúzska dovážalo ročne 40 miliónov pijavíc na medicínske účely.

6. Predčítavač v továrňach

V minulosti sa považovala práca v továrňach a fabrikách za veľmi monotónnu a jednotvárnu, nie že by tomu tak bolo v dnešnej dobe inak. Na rozdiel od prítomnosti, sa zamestnávatelia snažili spríjemniť svojim zamestnancom čas prostredníctvom predčítača, ktorý čítal nahlas aktuálne vydania novín a publikácií.

Predčitávačov dodnes nájdete na Kube v tabakových fabrikách.

7. Felčiar

To čo lekári považovali za nedôstojné a vyhýbali sa tomu oblúkom, prischlo felčiarom. Naprávali zlomeniny, amputoval končatiny, trhali zuby a púšťali krv žilou. Po piatich vytrvalých rokoch pri vojsku si mohli felčiari založiť samostatnú živnosť.

8. Okultista

Okultisti boli považovaní za vážených učencov. Na špeciálnych školách študovali mágiu, alchýmiu, mimozmyslové vnímanie a astrológiu. Dokázali privolať lásku, zaklínať a vyrábať elixíry a iné zázračné nápoje. V 19. storočí bolo toto zamestnanie veľmi obľúbené, v dnešnej dobe nám to nenápadne pripomína Rokfortskú školu čarodejnícku.

9. Profesionálny ochutnávač

Komu by sa nepáčilo celý deň ochutnávať delikatesy hodné kráľa? Menším háčikom tejto na pohľad práce snov bolo, že kedykoľvek ste mohli zomrieť na otravu jedom. Nikdy ste nemali istotu, či daný „gurmánsky zážitok“ sa nestane aj vaším posledným.

10. Ručný budíček

Namiesto budíka kedysi budili spiacich ľudí povolané osoby. V dnešnej dobe máme hrôzu v očiach, keď nám zazvoní budík v mobile, aby sme nezmeškali do práce. Viete si ale predstaviť, že by vám niekto každé ráno búchal obuškom na dvere alebo „flusátkom“ pľul hrach do okna a čakal, kým mu nedáte rozospaté znamenie o úspešnom prebudení? Vskutku veľmi riskantné zamestnanie.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Minulosť Povolania
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy