Pracujte menej, ale efektívnejšie: Skráťte si pracovný čas

Predstavte si, že by ste dnes z práce odišli o niečo skôr. Ako by ste sa cítili? Nadšení a motivovaní dokončiť všetky denné úlohy ešte pred odchodom? S vidinou voľného popoludnia by vám pravdepodobne išla práca rýchlejšie od ruky. A teraz si predstavte, že z práce odchádzate skôr každý pracovný deň!

Dlhá pracovná doba si vyberá svoju daň

Dnešný profesionálny svet znova objavuje  organizačné princípy.  Firmy a zamestnanci stále častejšie zisťujú, že tradičné organizačné metódy nefungujú – veľké množstvo zamestnancov zápasí so  syndrómom vyhorenia  alebo s chorobami súvisiacimi so  stresom v práci. Nuda  je súčasťou každodenného života zamestnancov v mnohých firmách. Spoločnosti preto čoraz viac premýšľajú o  nových spôsoboch fungovania,  ktoré im umožnia prispôsobiť sa flexibilnejšiemu, digitálnemu a otvorenému sociálnemu i ekonomickému kontextu.

Firmy a zamestnanci tak skúšajú prácu na diaľku, dlhšie dovolenky alebo pravidelné denné prestávky. Medzi týmito trendmi je jeden, ktorý sa začína objavovať čoraz častejšie –  skrátenie dĺžky pracovného času.

Prečo pracujeme 8 hodín denne, 5 dní v týždni?

Osemhodinový pracovný deň sa stal tradičným vzorom pre robotníkov počas 20. storočia. Obvykle začíname pracovať okolo 9 hodín a končíme medzi 17 a 19 hodinou – v závislosti od dĺžky poludňajšej prestávky na obed. Ale prečo práve osem hodín?

Britský textilný výrobca Robert Owen v roku 1817 prišiel s nasledujúcim sloganom: „Osem hodín práce, osem hodín rekreácie, osem hodín odpočinku“. Za týmto sloganom, ktorý mal symbolizovať rovnováhu pracovného dňa, stála myšlienka vychovať si produktívnejších a zdravších zamestnancov. V čase, keď bolo bežné pracovať 12 až 15 hodín 6 dní v týždni, išlo určite o zmenu k lepšiemu. Avšak doba pokročila.

Kratší pracovný čas ako biologická nutnosť

Myšlienka pracovať 8 po sebe idúcich hodín denne je v úplnom rozpore s tým, ako funguje naše telo. Ľudský organizmus nie je schopný byť produktívny tak dlho – najmä kvôli denným  biologickým cyklom.

Akým spôsobom naše telo počas dňa reaguje, závisí od mnohých faktorov, ako sú hormóny, zloženie stravy, vystavenie dennému svetlu a pod. Vedci skúmajúci tieto faktory zistili, že máme veľmi  špecifický biologický rytmus , na základe ktorého sme v určitú dennú dobu produktívnejší – a to intelektuálne aj fyzicky.

Napríklad vieme, že ľudské telo má  dva vrcholy produktivity za deň . Prvý sa odohráva uprostred neskorého rána, pretože sa po prebudení mozog postupne aktivuje a pred poludním sa stáva najaktívnejším. Nasleduje obdobie medzi 15. a 16. hodinou popoludní, kedy mozog nie je príliš produktívny. Potom okolo 17-18 hodiny sa telo postupne reaktivuje a dosahuje maximum produktivity na fyzickej úrovni.

Stručne povedané - mozgu sa lepšie premýšľa v dopoludňajších hodinách, úlohy vyžadujúce malú koncentráciu je vhodné plniť skoro popoludní a fyzickú prácu neskôr popoludní. Niektoré štúdie naznačujú, že vrchol kreativity prichádza aj večer – a to okolo 21 hodiny.

Pri bežnej kancelárskej práci s pracovnou dobou od 9 do 18 hodín a poludňajšou prestávkou na obed od 12 do 13 h sme tak v úplnom rozpore s naším prirodzeným rytmom. Po prvé, máme prestávku na jedlo presne v čase, keď je náš mozog najaktívnejší. Takmer tretinu dňa (od 13 do 16 h) potom trávime prácou – teda v čase, keď je naše telo najmenej produktívne. Iba ráno, keď sme celkovo produktívnejší, zodpovedá pracovná rutina nášmu prirodzenému tempu.

Aká je ideálna pracovná doba?

Stále viac štúdií dokazuje, že sa človek môže sústrediť na intelektuálnu prácu iba po obmedzenú dobu! Niektoré štúdie spomínajú 50 po sebe idúcich minút, iné uvádzajú až 1,5 hodiny. Celkovo však výsledky ukazujú, že za deň sme skutočne intelektuálne produktívni len asi  6 hodín , a to len za predpokladu, že si robíme pravidelné prestávky.

Skôr než pracovať každý deň dlhé hodiny sa teda z hľadiska produktivity vyplatí kratšia pracovná doba naplnená intenzívnejším pracovným nasadením. Než aby ste trávili celý deň v kancelárii, mali by ste pracovný čas skrátiť, jednotlivé pracovné úlohy prekladať prestávkami a celkovo prácu viac sústrediť na ráno a dopoludnia.

Chcete byť produktívnejší, šťastnejší a zdravší? Potom je na čase prijať nový životný štýl. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Čas Práca Pracovná doba Peniaze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, positiv
 
Staršie správy
Staršie správy