Ktoré profesie patria medzi najlepšie zarábajúce? Sú to len „ítečkári“? Aká je priemerná výška platu v týchto profesiách?

Je pravda, že o IT sektore sa dlhodobo hovorí, že ide o jednu z najlepšie zarábajúcich oblastí. V závislosti od konkrétnej pozície sa priemerná výška platu pohybuje približne od 1 500 do 3 000 eur, ale môže ísť aj o výrazne vyššiu sumu. Ani zďaleka však nejde o jedinú profesiu, v ktorej by si zamestnanci mohli naozaj prilepšiť.

Medzi lepšie zarábajúce profesie patria nepochybne aj manažéri. Pracovné ponuky neraz lákajú na mesačnú mzdu vo výške 2 000 až 3 000 eur. Rovnako dobre sú na tom aj účtovníci, finanční kontrolóri, architekti či právnici. Mnohých možno prekvapí, že na pracovných portáloch je množstvo pracovných ponúk aj pre lekárov. Ponúkané platy pritom ani zďaleka nie sú také nízke, než o akých sa hovorí v médiách a na verejnosti. Podľa konkrétnej špecializácie sa výška ponúkaných platov pohybuje v priemere od 2 000 do 3 500 eur. 

Ktoré profesie by sa dali označiť ako tie, kde sa zarába „lepšie“ (viac ako 2000 eur mesačne) – možno sú to aj odvetvia, či profesie, o ktorých by sme to nepovedali.  

(čiastočne je táto otázka zodpovedaná aj v tej predošlej)

Portál Kariéra.sk nedávno urobil prehľad praccovných inzerátov, ktoré ponúkajú najvyššie platy. Z tohto prieskumu vyplýva, že mesačný plat od 5 000 eur môže získať IT konzultant, softvérový architekt, dizajnér, obchodný riaditeľ, manažér predaja alebo produktový manažér v automobilovom priemysle. To ale nie je najvyššia suma, ktorú si na Slovensku môžete zarobiť. Napríklad taký čeľustný ortopéd si môže mesačne prilepšiť až o viac ako 8 000 eur mesačne. Najvyšší ponúkaný plat sme zaznamenali na pozícii vedúceho elektrotechnického závodu, kde je výška mesačnej mzdy vo výške od 10-tisíc eur. 

Aké sú zvyčajne požiadavky potencionálnych zamestnávateľov na zamestnanca, keď mu ponúkajú plat viac ako 2000 eur mesačne – čo sa týka skúseností, zručností, vzdelania, rozsah zodpovednosti, požiadavky na cestovanie a pod.?  

Požiadavky zamestnávateľov sa v pracovných inzerátoch líšia predovšetkým na základe konkrétnej pracovnej pozície, pretože jednotlivé profesie si vyžadujú odlišné zručnosti alebo vzdelanie. Napríklad pozície pre programátorov vyžadujú znalosť konkrétnych programovacích jazykov, ale pre iné profesie nie je táto znalosť vôbec nutná. 

Vo všeobecnosti by sme ale mohli povedať, že najčastejšie vyžadujú niekoľkoročnú prax v danom odbore, jazykové znalosti anglického jazyka (prípadne nemeckého jazyka) minimálne na úrovni B2 a v mnohých prípadoch aj ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Sú ale pozície, na ktoré postačí aj ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. Čo sa týka soft skills daného uchádzača, najčastejšie prevláda samostatnosť, skúsenosti s prácou v tíme, flexibilnosť, spoľahlivosť a zodpovednosť. 

Ako "ľahké" alebo "ťažké" je pre zamestnávateľov nájsť ľudí na takéto lepšie platené pracovné miesta - koľko približne trvá, kým na inzerát niekoho nájdu? (ak je možné na toto odpovedať) 

Ak by to bolo možné, prosím aj o konkrétne príklady pracovných ponúk, kde zamestnávatelia ponúkajú plat 2000 eur mesačne a viac (podľa možnosti nielen IT), kde by bolo vidieť aj požiadavky zamestnávateľov (samozrejme nemusí byť uvedená konkrétna firma - zamestnávateľ).

Na pracovnom portáli Kariéra.sk momentálne nájdeme viac ako 400 pracovných ponúk, ktoré ponúkajú plat vo výške od 2 000 eur. Niektoré ponúkajú personálne agentúry ako Grafton, ale nájdete aj ponuky od konkrétnych spoločností. V mnohých ponukách nájdete rozsiahlejšie požadované znalosti na uchádzačov, z ktorých vyplýva, že zamestnávatelia chcú do svojich firiem získať len tých najlepších pracovníkov. 

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy