STOP rannej únave: Ak chcete zvýšiť svoju produktivitu a energiu, osvojte si týchto 8 zvykov

Často sa vám stáva, že sa ráno budíte unavený, podráždený a bez energie? Ak už hneď zrána pociťujete neproduktívnosť, môže sa to s vami ťahať počas celého dňa. Preto je veľmi dôležité zmeniť svoj režim a osvojiť si zvyky, ktoré vám pomôžu. Vďaka týmto 8 návykom sa zlepší vaša motivácia aj chuť do práce a do života.

Kvalitný a dostatočný spánok

Základom kvalitného rána je predchádzajúca noc. Zabezpečte si kvalitný a dostatočný spánok, ideálne 7 až 8 hodín. Pred spaním sa vyhnite alkoholu, kofeínu a ťažkým jedlám, ktoré by mohli znížiť kvalitu spánku. Večer si vyvetrajte spálňu a pokojne aj znížte teplotu v izbe. Taktiež obmedzte používanie mobilu a technológii tesne pred tým, ako pôjdete do postele. 

Neberte do ruky telefón

Keď ráno vstanete, nekontrolujte hneď mobilný telefón, správy a e-maily. Ak tak, pustite si len hudbu alebo nejaký podcast. Ide o zvyk, ktorého bude náročné sa vzdať, no keď sa vám to podarí, budete sa cítiť lepšie. 

Rutina nemusí byť zlá

Ak vyzerá každé vaše ráno úplne inak a nikdy neviete, čo vás bude čakať, snažte sa to zmeniť. Urobte si svoju vlastnú rannú rutinu, vďaka ktorej budete jednak šetriť čas a taktiež nebudete musieť premýšľať nad tým, či ste na niečo nezabudli. Nemusíte si nalinkovať každé jedno ráno, ale zamerajte sa aspoň na niektoré činnosti, ktorým sa budete každý deň venovať. 

Začnite deň hydratáciou

Ak vaše prvé kroky vedú ku kávovaru, nie je to práve najlepšie. Namiesto toho by ste mali vypiť pohár vody, ktorá hydratuje váš organizmus a „nakopne“ ho. Kávu si doprajte neskôr, ideálne až potom, ako niečo zjete. 

STOP rannej únave: Ak Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Naučte sa relaxovať

Doprajte si pokojné ráno bez zhonu. Prečítajte si pár strán z knihy alebo len tak ticho seďte a vychutnávajte si raňajky, čaj či kávu. Prípadne zahrňte do svojej rannej rutiny krátku meditáciu alebo hlboké dýchanie. Tieto techniky vám pomôžu uvoľniť sa, zmierniť stres a pripraviť sa na produktívny deň.

Pohyb nikdy nezaškodí

Aj keď budete hľadať výhovorky, prečo nie, ranné cvičenie môže výrazne zvýšiť vašu energiu a odbúrať ospalosť. Nemusíte ísť hneď do fitka, stačí, keď sa aspoň ponaťahujete alebo si doprajete krátku prechádzku. Môžete ísť napríklad vyvenčiť psa. Pohyb počas rána bude mať pozitívny vplyv na vašu náladu a výkonnosť počas dňa. 

Úlohy si naplánujte deň vopred

Pred spaním si vytvorte zoznam úloh, ktoré chcete nasledujúci deň dokončiť. Tým sa vyhnete rannému stresu a neistote ohľadom toho, čo vás čaká. Budete vedieť, ako si zorganizovať svoj čas a ráno budete pár minúť k dobru na aktivitu, ktorá vás napĺňa. 

Zamerajte sa na niečo pozitívne

To, ako sa počas rána budete cítiť, môže ovplyvniť váš celý deň. Vyhnite sa preto negatívnym informáciám či správam, ktoré by vás mohli rozhodiť. Prečítajte si napríklad pár strán z motivačnej literatúry, prípadne si pustite nejaký podcast s inšpiratívnym človekom. Vy môžete rozhodnúť o tom, ako sa budete cítiť. 

Keď si osvojíte tieto zvyky, vaše dni budú krajšie, optimistickejšie a produktívnejšie. Nemusíte urobiť všetko naraz, ale postupne tieto body zaraďujte do svojho života. 

Viac o téme: Produktivita Ranná rutina Ranné zvyky
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, Thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy