6 typov ľudí, ktorí vás oberajú o energiu nielen v práci, ale aj celkovo v živote

Ľudia, ktorými sa obklopujete a s ktorými trávite svoj čas, vás do veľkej miery ovplyvňujú a definujú. Niekedy ale ide o toxické osoby, ktoré vás oberajú o energiu. Kvôli tomu sa v práci nemusíte vedieť dobre sústrediť, všetko vám trvá dlhšie a celkovo sa necítite vo svojej koži. To má dopad aj na vaše súkromie. Viete, s kým by ste nemali tráviť zbytočne veľa času?

Negatívne zmýšľajúci ľudia

Pesimizmus sa rozširuje stále viac a čo je horšie, veľmi rýchlo dokáže ľudí ovplyvňovať. Negatívne zmýšľajúci ľudia vidia vo všetkom len to zlé, nič im nedokáže urobiť radosť a ľahko ovplyvnia aj vašu náladu. Čím viac budete v ich blízkosti, tým skôr podľahnete negatívnemu pohľadu na tento svet. Ich pesimizmus môže navyše negatívne ovplyvniť kolektívnu morálku a narušiť produktivitu v pracovnom prostredí.

Tí, čo len kritizujú

Kritika, najmä pokiaľ nie je konštruktívna, môže vytvoriť napätú situáciu na pracovisku. Taktiež vedie k pocitom neschopnosti či znechutenia. Kvôli takýmto ľuďom sa môžete báť povedať svoj názor alebo predstaviť nápad na inovácie či zlepšenie pracovného procesu. Keď vás budú kritizovať na pravidelnej báze, môže to negatívne ovplyvniť vaše celkové sebavedomie, čo bude mať dopad aj na váš súkromný život. 

Egocentrici 

Egocentrickí ľudia sú sebeckí a zameraní len na seba. S takýmito kolegami alebo nadriadenými môže byť náročné vychádzať, pretože vždy budú robiť len tie veci, ktoré budú v ich prospech. Mávajú problém akceptovať názory iných ľudí, čo môže narušiť tímovú dynamiku a viesť k frustrácii. To môže brániť efektívnej komunikácii a spolupráci, čo napokon povedie k energetickému vyčerpaniu nielen v pracovnom živote. 

6 typov ľudí, ktorí Galéria fotiek (2)

Chronickí sťažovatelia 

Ľudia, ktorí sa na všetko a všetkých sťažujú, vytvárajú vo svojom okolí toxicitu. Ich negatívne myšlienky a postrehy môžu z iných vysávať energiu a zároveň vyvolávať pocit bezmocnosti a frustrácie. Títo ľudia sa často zameriavajú na problémy bez toho, aby mali snahu ich vyriešiť, čo môže negatívne vplývať na riešenie pracovných záležitostí. 

Ohovárači 

Klebety ľudia šíria odjakživa a mnohým to po škole zostane až do dospelosti. Ohováranie je pritom zdrojom negatívnej energie v kolektíve a môže narušiť dôveru. Taktiež môže vyvolávať napätie a konflikty medzi kolegami, čo spôsobuje zbytočný stres a vyčerpanie všetkých zúčastnených. Nezapájajte sa preto do ohovárania, nešírte žiadne neoverené informácie a taktiež si neberte k srdcu veci, ktoré o vás šíria ostatní. 

Pasívni jedinci 

V mnohých tímoch sa nájdu pasívni ľudia, ktorí sa nechcú zapájať do riešenia problémov a diania na pracovisku. Neangažujú sa v tímových úlohách, a tak za nich musia často odviesť prácu ostatní. To môže vzbudzovať nielen podráždenie či frustráciu, ale aj vyčerpanie. 

Nedovoľte, aby vás takíto ľudia vyčerpávali a oberali o energiu. Pokiaľ sa s nimi stretávate v zamestnaní, porozprávajte sa s nadriadenými, aby ste našli riešenie výhodné pre všetky strany. Prípadne sa zamyslite nad tým, či vám stojí za to v takej práci zostávať. 

Viac o téme: Typy ľudí Energia v živote
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy