6 klamstiev, ktoré hovoríte sami sebe

Sú veci, ktorým radi veríme, aj keď nie sú úplne pravdivé. Pravdepodobne máte niekoľko lží, ktoré si hovoríte a ktoré vám umožňujú odkladať veľa dôležitých vecí a nechať svoj život pretekať medzi prstami. Tu je šesť klamstiev, ktoré si možno hovoríte a ktoré pravdepodobne poškodzujú váš život.

Na všetko budete mať viac času

Iste, možno teraz nemáte čas, ale čoskoro budete mať na všetko viac času. Zajtra. V pondelok. Ďalší rok. Keď pôjdete do dôchodku. Je to upokojujúce klamstvo, pretože naznačuje, že jedného dňa konečne budete môcť robiť to, čo chcete.

Ale prečo je to lož? V budúcnosti si čas neurobíte, ak si ho neurobíte teraz. Nie je dobré veriť, že v budúcnosti budete mať väčšiu schopnosť alebo ochotu začať niečo robiť, ak to nedokážete urobiť teraz, pokiaľ neurobíte konkrétne kroky na dosiahnutie nového cieľa alebo situácie.

Čoskoro zlepšíte svoju finančnú situáciu

Iste, máte veľký dlh, no túto novinku si stále môžete dovoliť. Potom budete pracovať na zlepšení svojich financií. Ale toto je ďalšia lož.

Je pravdepodobné, že budete pokračovať v rovnakých vzorcoch, aké máte teraz, a svoju situáciu zhoršíte, pokiaľ nezačnete robiť zmeny hneď. Veci sa môžu zmeniť, ale zvyky sa zázračne nezmenia, a to bohužiaľ zahŕňa aj zvyky míňať a šetriť.

Zajtra začnete cvičiť

Možno si myslíte, že musíte počkať na správny čas. Začnete prvého januára alebo v pondelok, pretože vám to pripadá skôr ako nový začiatok. Ale to sa tiež pravdepodobne nestane. Nič sa nezmení len preto, že sa pokúsite začať s novým zvykom v pondelok namiesto stredy.

Myšlienka nového začiatku je príťažlivá, no nepomáha až tak, ako by sme od nej očakávali. V konečnom dôsledku existujú aj iné faktory, ktoré viac ovplyvňujú naše šance na úspech alebo neúspech.

Ďalšou lžou je myšlienka, že by sme mali počkať na lepšiu situáciu, ktorá sa dokonale hodí na zmenu. Ale hviezdy nikdy nebudú zarovnané tak, aby vyhovovali presne našim potrebám. Nemôžeme veci odkladať na vhodnejšiu príležitosť, pretože tá nemusí nikdy prísť.

Teraz je príliš neskoro začať

Väčšina snov sa dá splniť bez ohľadu na vek alebo situáciu. Povedať si, že je na niečo príliš neskoro, je tiež lož.

Toto je pohodlná výhovorka, ako sa vyhnúť robeniu niečoho, čo je pre vás hrozivé alebo ťažké. Túto lož si môžete začať nahovárať tak skoro, ako chcete - a neskôr bude len presvedčivejšia. Ale stále je to len lož, ktorá vám má zabrániť robiť veci, ktoré skutočne chcete.

Nedokážeš to

Nakoniec, najväčšia lož, ktorú si možno hovoríte, je myšlienka, že to predsa nedokážete urobiť. Ak chcete niečo vyskúšať, mali by ste to vyskúšať a uvidíte, ako to pôjde. V opačnom prípade uviaznete a nájdete nové dôvody, prečo by ste to nemali robiť.

Môžete vymýšľať dôvody, prečo môžete alebo nemôžete, ale nič sa nevyrovná skutočnému vyskúšaniu. Prestaňte si hovoriť tieto klamstvá a popíšte prvý krok, ktorý môžete urobiť už dnes. Podniknite kroky a uvidíte, ako sa vaše myslenie zmení, aby sa stalo oveľa otvorenejším. Uvidíte, ako ďaleko to dotiahnete, keď si začnete hovoriť pravdu.

Ste príliš zaneprázdnený na to, aby ste urobili nejakú zmenu

Toto je variácia iných klamstiev. Naznačujete, že ste momentálne nadmerne zaneprázdnený, ale príde deň, keď budete mať dostatok voľného času na to, čo chcete. To sa však pravdepodobne nestane.

Je veľmi bežnou kognitívnou chybou veriť, že sa budúcnosť bude zásadne líšiť od súčasnosti. Ale aj keď dokončíte veľký projekt, prídu na rad iné veci, ktoré vám zaberú čas.

Aké sú teda lži, ktoré si hovoríte vy?

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, betterme

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy