8 skvelých rád pri ohováraní na pracovisku

Existujú pracovné kolektívy, kde si ľudia rozumejú a všetko funguje bezchybne. Tiež sa však môžete stretnúť s tým, že jeden ohovára druhého a pokiaľ sa do ohovárania nezapojíte, stanete sa čiernou ovcou medzi kolegami. My vám poradíme, ako sa pokiaľ možno ohováraniu na pracovisku vyhnúť a ako sa s ním vysporiadať.

  1. Ohovárajú obe pohlavia
    Pri práci v zamestnaní a pri šírení klebety si uvedomte, že muži sú rovnakými šíriteľmi nepekných rečí ako ženy. Nespoliehajte sa teda na to, že sa môžete mužovi bez obáv zveriť s čímkoľvek, muži ohovárajú rovnako často. Vopred si skúmaním zistite, či je osoba, ktorej sa chcete zverovať dôveryhodná alebo nie.
  2. Bráňte sa
    Ak sa na pracovisku stretnete so šírením ohovárania a klebety, jasne sa bráňte. Je jedno, či sa šíria klebety  o vás alebo o niekom inom, určite by ste sa mali obrátiť na nadriadeného pracovníka.
  3. Pozor na ústa
    Pokiaľ ste zistili, že sa na vašom pracovisku sa klebety šíria rýchlosťou zvuku, dajte si veľký pozor na to, čo vypustíte z úst. Je jasné, že je veľmi nepríjemné a často aj náročné sa krotiť a neustále myslieť na to, čo hovoríte, ak však chcete zamedziť šíreniu klebiet, sami sa vyhýbajte kontroverzným vyhláseniam.
  4. Informujte nadriadeného
    Ak ohováranie prekročilo únosnú hranicu, budete musieť informovať nadriadeného. Nepovažujte to za nejaký podraz či neprofesionálne konanie, naopak, ak máte navyše solídneho nadriadeného, ​​vezme túto informáciu vážne a problém sa pokúsi vyriešiť.
  5. Vyhnite sa klebetnému kolektívu
    Pokiaľ sa v kolektíve, v ktorom pracujete, necítite pre šírenie klebiet dobre, vyhýbajte sa mu veľkým oblúkom a minimalizujte styky len na tie pracovné. Rozhodne sa s takýmto kolektívom neschádzajte vo voľnom čase, zapadli by ste do neho a boli by ste tiež považovaní za šíriteľa klebiet vo firme.
  6. Dajte najavo váš nesúhlas
    Pokiaľ sa vám šírenie klebiet v práci nepáči, jasne sa proti tomu postavte a dajte najavo váš nesúhlas, možno sa týmto krokom stanete vedúcou osobnosťou, ktorú budú ostatní rešpektovať. Ak sa budete vždy nenápadne prizerať, nič sa nezmení, musíte to byť vy, kto zakročí.
  7. Pozor na témy komunikácie
    Pokiaľ s „klebetnou“ osobou komunikujete, dajte si pozor na to, na aké témy sa bavíte. Pokúste sa hovoriť na veľmi všeobecnej úrovni a vyhnite sa chúlostivým témam a tým, ktoré sa nejakým spôsobom týkajú vášho zamestnania a kolektívu, vo výsledku by sa všetko ešte mohlo obrátiť proti vám.
  8. Ignorujte
    Možnosťou, ako sa s ohováraním na pracovisku vyrovnať, je naučiť sa toto správanie ignorovať. Šírenie klebiet sa síce nezastaví, vy ho však budete prehliadať, maximálne sa tomu pousmejete, rozhodne vás to potom nebude vyvádzať z miery.

Viac o téme: Pracovisko Vzťahy Ohovárania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy