8 tipov pre váš úspech od najbohatších ľudí sveta

Pravidelne sa striedajú na prvých priečkach zoznamu najbohatších ľudí sveta, ich životné príbehy fascinujú a ich bohatstvo imponuje davom. My sa radi poučíme z ich skúseností a nahliadneme, ako sa ti úspešní prepracovali myšlienkami k bohatstvu. Hoci majú všetci spomínaní obrovský majetok, peniaze neboli ich hlavnou motiváciou. Zhodujú sa na tom, že sa im začalo dariť, keď sa rozhodli robiť to, čo ich baví. Aké rady nám teda ponúkajú?

Myslením k bohatstvu a úspechu

Úspešní ľudia imponujú tým menej úspešným už od začiatku dejín. V dnešnej dobe, keď je nízka spoločenská stratifikácia, je sen o úspechu a bohatstve oveľa bližšie ako predtým. Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov ste sa museli do bohatstva narodiť. Dnes si môžete prečítať nespočet príbehov z 0 na vrchol.

Bill Gates

Billa Gatesa nemusíme ani predstavovať. Je to sčítaný muž, ktorý sa v súčasnosti zameriava na charitatívne projekty, a ktorý nedávno predstavil svetu futuristickú toaletu, ktorá nepotrebuje vodu a ani kanalizáciu a ľudské exkrementy premieňa na hnojivo. V čase, keď viedol Microsoft, organizoval stretnutie s mladými a nádejnými podnikateľmi a dával im vždy tieto rady:

Spojte sa s niekým vplyvným

Bill sa rád priznáva k tomu, že mu nevadilo na začiatku svojej kariéry občas hrať „druhé husle“. Naopak, týmto spojenectvom pridáva veľkú dôležitosť. Veľa sa naučil a hlavne mu otvorili možnosti a dali skvelé kontakty. Aj keď jedným dychom dodáva, že akonáhle už nie je, čo sa priučiť a čím sa inšpirovať - rýchlo preč.

Jeff Bezos

Zakladateľ Amazonu vybudoval miliardový biznis zo svojej garáže. Potom, keď sa presťahoval do malej kancelárie, inštaloval si do nej zvonček, ktorý zazvonil vždy, keď sa uskutočnil predaj. Hovoril, že to bolo veľmi motivujúce, ale neskôr, keď bolo zvonenie nepretržité, ho zase vypol :-). Ľuďom, ktorí chcú byť úspešní radí toto:

Buďte úprimní a stavte na transparentnosť

Bezos tvrdí, že si sám mnohokrát vyskúšal, že s úprimnosťou dôjde najďalej. Neschováva sa za výhovorky a pokiaľ sa niečo nepodarí, tak to prizná. Je tak pre zákazníkov autentickejší a buduje si tým dôveryhodnosť. Snaží sa im poskytovať čo najlepší servis, ale vraj nesľubuje nesplniteľné.

Správajte sa k zákazníkom čo najlepšie

V Amazone sa snaží priateľsky komunikovať s každým zákazníkom. Aj keď im píše alebo volá, pretože je s niečím nespokojný, pracovníci zákazníckeho servisu pracujú na tom, aby mu maximálne pomohli, problém vyriešili a ešte mu predstavili službu, ktorú ocení. Tzn., že počas rozhovoru a prostredníctvom nákupnej histórie v účte zistia, s kým komunikujú. Na základe toho potom lepšie identifikujú klientove potreby a tiež to, čo by ho mohlo presvedčiť, upokojiť alebo potešiť.

Warren Buffett

Warren Buffett začal s podnikaním ešte ako chlapec, kedy sa nechal inšpirovať knihou Tisíc spôsobov, ako zarobiť 1000 dolárov. Možno práve preto teraz väčšinu času trávi čítaním kníh o obchode. Aj keď knihomoľom je odjakživa. Má pre nás nejakú cennú radu?

Vylepšite svoj verejný prejav

Veľkú slovnú zásobu, reč bez výplňových slov, skvele zvládnutú intonáciu a gradovanie, to všetko potrebujete, aby ste zaujali svojich poslucháčov. A je to aj 70% vášho úspechu. Či už máte pred sebou plnú zasadačku, sálu alebo len jedného klienta, musíte udržať jeho pozornosť a vedieť ho svojimi slovami preniesť do doby, keď mu vy vyriešite jeho problém. To znamená, spustiť jeho fantáziu. Keď toto dokážete, budete vedieť predať komukoľvek, čokoľvek.

Zistite, kde vám utekajú peniaze

Buffett tvrdí, že pri investovaní a podnikaní (ale aj v domácnosti) je dôležité zistiť, kde utekajú peniaze zbytočne. Každý platí za množstvo služieb, poistenie, má pravidelné splátky, hypotéky a pod. Často sa stane, že platíte mesačne poplatky za rôzne členstvá, ktoré nevyužívate, ale myslíte si, že budete. Tieto financie potom môžete využiť ako dlhodobé investície alebo na splátky úverov. Warren tiež nabáda k šetreniu. Po tom, čo si z príjmu odložíte peniaze na nevyhnutné poplatky, zvoľte si čiastku, ktorú budete pravidelne sporiť. To, čo zostane, je na zábavu.

Larry Page

Larry Page sa neuspokojil len s tým, že založil s kamarátom Sergejom Brinom Google. Často chodí do Silicon Valley a finančne pomáha startupom s potenciálom na svet, a taktiež ich zakladateľom poskytuje business konzultácie.

Obklopte sa skvelými ľuďmi

Na to, aby ste svoju víziu premenili na skutočnosť, nepotrebujete stovky ľudí. Stačí ich len hŕstka, ale musí byť naozaj dobrí. Ušetria vám čas, neboja sa riskovať, kreatívne myslia a hoci stoja viac, než tí menej schopní, prinesú vám oveľa lepšie výsledky a hlavne rýchlejšie. Vďaka schopnostiam jedného naozaj šikovného zamestnanca ušetríte plat 3 menej schopných. A ďalšia výhoda? Menej zamestnancov znamená menej papierovania. Larry sa na svoje a podnikanie ostatných pozerá inak. Tvrdí, že pokiaľ to robíte len pre peniaze, neuspejete, ale ak máte túžbu zmeniť svet, alebo aspoň jednému človeku život, potom máte obrovskú šancu na úspech.

Zamerajte sa na maličkosti, tie väčšie problémy sa totiž riešia ľahšie

Larry tvrdí, že mnoho spoločností končí na tom, že nerieši malé problémy. Pritom je to také dôležité. Možno nad tým tiež mávnete rukou. Nebudete jediní. Pokiaľ ale budete maličkosti ignorovať, spoja sa a vytvoria neprekonateľnú stenu.

Viac o téme: Peniaze Úspech Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, success
 
Staršie správy
Staršie správy