Príspevok na vytvorenie pracovného miesta pre znevýhodneného uchádzača o zamestnanie

poradňaporadňa

Som evidovaný na úrade práce a posledné 2 mesiace som bol zamestnaný na dohodu. Úrad práce mi poslal predvolanie na výberové konanie do inej firmy, tam si ma vybrali, s čím som súhlasil. Dohodli sme sa s majiteľom firmy, že si ma dva dni vyskúša a povie mi rozhodnutie. Ubehol týždeň a majiteľ tvrdil, že chce požiadať úrad práce o pridelenie príspevku, a že až keď mu schvália príspevok, co môže trvať aj dva mesiace, mi dá podpísať pracovnú zmluvu, dovtedy mi dá dohodu. Ako dlho trvá vybavenie toho príspevku, aká je zhruba jeho výška, a či ma môže zamestnať na zmluvu až po tom schválení, alebo mi pracovnú zmluvu môže dať hneď.

Poradňa: Príspevok na vytvorenie pracovného miesta sa poskytuje zamestnávateľovi, ktorý príjme do pracovného pomeru znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace. Zamestnávateľ musí podať žiadosť na miestne príslušný úrad práce. Za znevýhodneného uchádzača o zamestnanie sa považujú okrem iného aj občania starší ako 50 rokov ako aj dlhodobo nezamestnaní uchádzači,. Výška príspevku závisí od priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR, od miery nezamestnanosti v okrese, v ktorom bolo vytvorené pracovné miesto a od právnej formy a predmetu činnosti zamestnávateľa.

Po schválení žiadosti , úrad uzatvorí so zamestnávateľom písomnú dohodu, v ktorej vymedzí okrem iného aj povinnosť zamestnávateľa zachovávať vytvorené pracovné miesto určitý čas a predkladať úradu práce požadované výkazy.

Príspevok na zamestnávanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie sa poskytuje zamestnávateľovi, nie zamestnancovi, a to najviac počas 24 mesiacov od uzatvorenia písomnej dohody o poskytnutí príspevku na zamestnávanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie.

Zamestnávateľ, ktorý hodlá prijať do pracovného pomeru znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, musí najprv požiadať úrad o príspevok a uzavrieť s úradom dohodu o poskytnutí príspevku, až následne môže vzniknúť pracovný pomer medzi uchádzačom o zamestnanie a zamestnávateľom. Ak zamestnávateľ uzatvorí pracovnú zmluvu s uchádzačom už skôr, na uvedené pracovné miesto nebude možné poskytnúť príspevok.
15.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy