Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

1)Vo firme pracujem od 6.9.2007. Ak dám výpoveď, mam nárok na podporu v nezamestnanosti? Pred tým som nikde nepracovala a nepoberala som žiadne dávky, iba rodinne prídavky.
2) Ak mám odrobených 890 dní, spĺňam podmienky na poberanie podpory? Čo to znamená byť dobrovoľne poistený v nezamestnanosti?

Poradňa: Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti sa posudzuje podľa počtu dní, v ktorých bola osoba žiadajúca o podporu v nezamestnanosti poistená pre prípad nezamestnanosti . Podmienky a potrebnú dĺžku trvania poistenia sme v našej poradni spomínali už viackrát, naposledy v článku Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti.

Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré priniesla posledná zmena zákona o sociálnom poistení patrí tá skutočnosť, že na účely splnenia podmienok pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti do obdobia poistenia v nezamestnanosti sa od 1.2.2010 započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky od 1. februára 2006 do 31. januára 2010, počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu. Podľa právnej úpravy účinnej do 31.1.2010, rodičia, ktorí mali prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti počas trvania rodičovskej dovolenky, nemali toto obdobie započítané ako obdobie na účely vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti.

Osobami, ktoré sú povinne poistené v nezamestnanosti, sú zamestnanci v pracovnom pomere, t.j. nie osoby, ktoré vykonávajú prácu na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zamestnancom sa stŕha suma poistného priamo zo mzdy a počas trvania pracovného pomeru nie je potrebné dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Povinné poistenie v nezamestnanosti sa týka aj samostatne zárobkovo činných osôb, ktorých príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti prekročil určitú sumu stanovenú zákonom.

Dobrovoľne poistenou osoba v nezamestnanosti môže byť fyzická osoba po dovŕšení 16 rokov veku, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt.
15.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy