Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Má nárok na podporu v nezamestnanosti zamestnanec, ktorý je dlhodobo na PN. Ak pracoval v kuse v 2 firmách od septembra 2005 do júla 2009, odvtedy je na PN. V minulom roku bol PN 4 mesiace. Tiež by som sa chcela informovať, akým percentom je platená podpora v nezamestnanosti a koľko mesiacov.

Poradňa: Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak bola osoba žiadajúca o podporu - v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistená v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1 095 dní alebo žiadateľ bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Poistencovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky.

Zamestnanec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti v období, počas ktorého je uznaný za dočasne práceneschopného. Zamestnancovi sa v tomto období poistenie v nezamestnanosti neprerušuje, iba nie je povinný toto poistné platiť . na účely posudzovania nároku na dávku v nezamestnanosti sa ako doba poistenia v nezamestnanosti hodnotí aj obdobie, počas ktorého bol poistenec počas pracovného pomeru uznaný za dočasne práceneschopného.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje šesť mesiacov, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 1095 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a u poistencov, ktorým vznikol nárok splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, štyri mesiace.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za dni a jej výška je 50 % denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu bude v prípade opísanom vyššie obdobie troch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti.
22.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy