Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Od 1.4.2007 som zamestnaná. Pracovnú zmluvu mám uzatvorenú na dobu určitú a to do 31.3.2010. Po tomto termíne sa so mnou už neráta nakoľko firma zaniká.1.4.2010 sa pravdepodobne pôjdem hlásiť na úrad práce. Čo ma zaujíma je, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti, či spĺňam podmienky na jej poberanie. A ešte jedna maličkosť mám 23 rokov.

Poradňa: Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak bola osoba žiadajúca o podporu
- v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistená v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1 095 dní alebo žiadateľ bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Poistencovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje šesť mesiacov, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 1095 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a u poistencov, ktorým vznikol nárok splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, štyri mesiace.
8.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy