Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Za posledné štyri roky som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa od 1.4.2006 do 31.7.2009 v trvalom pracovnom pomere. Od 1.4.2006 do 31.12.2006 na dobu určitú, potom už na dobu neurčitú. Výpoveď bola dohodou. Mam nárok na podporu v nezamestnanosti alebo mám byť teraz 8 mesiacov dobrovoľne nezamestnaná a platiť si poistenie v nezamestnanosti a ak sa dovtedy nezamestnám, až potom si uplatniť nárok na podporu?

Poradňa: Nárok na podporu v nezamestnanosti vzniká osobe, ktorá si tento nárok uplatní v Sociálnej poisťovni, v pobočke miestne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu. Nárok je potrebné uplatniť na základe písomnej žiadosti, ktorou je rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie vydané úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak bola osoba žiadajúca o podporu
- v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1 095 dní alebo žiadateľ bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Poistencovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje šesť mesiacov, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 1095 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a u poistencov, ktorým vznikol nárok splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, štyri mesiace. Na základe skutočností popísaných vyššie predpokladáme, že obdobie poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky trvalo tri roky,, preto nárok na podporu vznikne.
8.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy