Nárok na sociálnu dávku

poradňaporadňa

Dcéra maturovala v júni 2009. Hlásila sa na vysokú školu, ale nebola prijatá nikde. Od septembra 2009 je evidovaná na Úrade práce ako nezamestnaná. Keďže ako absolventka nemá nárok na podporu v nezamestnanosti, chcem sa spýtať, či nemá nárok aspoň na nejaký sociálny príspevok, resp. dávku. Vychovávame ešte 2 školopovinné deti.

Poradňa:Na základe vyššie uvedených skutočností sa domnievame, že nezamestnaná absolventka školy môže mať nárok na dávku v hmotnej núdzi. Hmotnou núdzou je stav, kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením. Fyzické osoby, ktoré sa spoločne posudzujú na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sú okrem iného aj rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti ako aj rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s rodičmi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.

Dávka predstavuje sumu až do 60,50 € mesačne. Dávku v hmotnej núdzi poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe písomnej žiadosti občana, ktorá sa podáva na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu občana. Žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo ako aj ostatné vyžadované náležitosti. Viac informácií o dávke v hmotnej núdzi možno zistiť na web stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
4. 1. 2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy