Odmeňovanie pri dohodách o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru

poradňaporadňa

Som zamestnaný v SBS na dohodu o vykonaní práce podľa §226 ZP. Mám nárok na nočný príplatok a v akej sume? Mám nárok na príplatok za prácu vo sviatok a akú sumu? Doteraz som odpracoval cca 500 nočných hodín bez nočného príplatku a bez príplatku za prácu vo sviatok. Bolo mi oznámené ekonómkou, že nemám nárok na žiadny príplatok, lebo som zamestnaný na "dohodu". Ako mám ďalej postupovať a či si môžem nárokovať a koľko % z omeškania za obdobie marec - december.

Poradňa: Zamestnanec môže pracovať u zamestnávateľa aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Tieto dohody musia byť vždy písomné, v opačnom prípade sú neplatné. Zamestnávateľ za zamestnanca „ na dohodu“ neplatí odvody v takom rozsahu ako za zamestnanca v pracovnom pomere. Zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd nemajú zo zákona nárok na dovolenku, poskytovanie stravy, vyplatenie odstupného, na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas alebo za prácu vo sviatok a pod. , konkrétne zákon stanovuje, že na pracovnoprávny vzťah založený niektorou z týchto dohôd sa vzťahujú len ustanovenia prvej časti Zákonníka práce. Konkrétne ustanovenie § 226 Zákonníka práce upravuje dohodu o vykonaní práce. V tomto prípade, práca je vymedzená výsledkom a predpokladaný rozsah pracovnej úlohy nemôže prekročiť 350 hodín v kalendárnom roku. Ukončenie tejto dohody pred vykonaním a dokončením pracovnej úlohy je možné len na základe odstúpenia. Zamestnanec môže odstúpiť od dohody, ak mu zamestnávateľ nevytvoril potrebné pracovné podmienky, a zamestnávateľ v prípade, ak zamestnanec nevykonal pracovnú úlohu v dohodnutom čase.

Zákonník práce stanovuje, že takúto dohoduje je možno uzatvoriť len v prípade, ak predpokladaný počet hodín, t.j. rozsah práce neprekročí 350 hodín ročne. Výslovným porušením zákona je výslovné dojednanie vyššieho ako prípustného počtu hodín alebo dojednanie takého druhu práce, z ktorej je zrejmé, že potreba výkonu práce presiahne stanovený limit. Súčasne, práce strážnej alebo bezpečnostnej služby nie je podľa nášho názoru možné vymedziť výsledkom, preto dojednanie pracovnoprávneho vzťahu formou dohody o vykonaní práce je obchádzaním zákona. Takýto pracovnoprávny vzťah má znaky pracovného pomeru a mal by byť týmto spôsobom aj platne dojednaný, t.j, založený pracovnou zmluvou.
8.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy