Aké sú podmienky poberania invalidného dôchodku a súčasne možnosti vykonávania zárobkovej činnosti

právna poradňaprávna poradňa

Pán František je invalidný dôchodca, poberá 2845,- Sk resp. 94,44 EUR invalidný dôchodok mesačne. Zamestnal sa na dohodu o vykonaní práce v istej strážnej službe, kde stráži parkovisko a mesačne zarobí v priemere okolo 6000,- Sk teda 199,16 EUR. Má nárok na poberanie invalidného dôchodku?

Dobrý deň, mám 47 rokov, som invalidný dôchodca, poberám 2845,- Sk resp. 94,44 EUR invalidný dôchodok mesačne. Zamestnal som sa na dohodu o vykonaní práce v istej strážnej službe, kde strážim parkovisko a kde mesačne zarobím v priemere okolo 6000,- Sk teda 199,16 EUR. V tejto strážnej službe som bol zamestaný celý minulý rok a teraz som obdržal papier zo sociálnej poisťovne, že mi nepriznávajú invalidný dôchodok, keďže pracujem. Chcem sa vás opýtať, ako to vlastne u nás na Slovensku je s invalidnými dôchodcami. Koľko môžem mimo invalidný dôchodok zarobiť, aby nebol invalidný dôchodok odobratý a na akú zmluvu vôbec môžu robiť, pretože na sociálke mi povedali, že nemôžem robiť ani na dohodu o vykonaní práce.

Poradňa: V zmysle aktuálne platného zákona č.461/2003Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosť, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem určitej výšky. Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.

Invalidní dôchodcovia môžu neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť. Ak poberateľ invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % pracuje, musí povinne platiť poistné na invalidné poistenie, a to vo výške 3 % z hrubej mzdy.

Invalidní dôchodcovia môžu pracovať na základe pracovnej zmluvy, t.j. v pracovnom pomere ako aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Na základe dohody o vykonaní práce možno odpracovať 350 hodín v kalendárnom roku; pokiaľ ide o dohodu o pracovnej činnosti, táto je limitovaná maximálne 10 hodinami týždenne. Zákonník práce nestanovuje žiadnu hornú hranici mzdy alebo odmeny za prácu.

Výška celkového príjmu má však vplyv na výšku poskytnutých príspevkov, ak invalidný dôchodca žiada o kompenzáciu podľa zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy