Nevyplatenie mzdy alebo odstupného

poradňaporadňa

Dostala som výpoveď od zamestnávateľa k 30.4.2010 podľa ZP § 63 ods.1písm.b.( nadbytočnosť). Mala by som mať nárok na odstupné. V organizácii mi do dnešného dňa vo výplatnom termíne odstupné nevyplatili ani na inom spôsobe výplaty sa so mnou nedohodli. Akým spôsobom sa môžem domáhať odstupného ? Podľa vyjadrenia firemného právnika vraj na odstupné nemám nárok, lebo som dostala 3 mesačnú výpovednú lehotu.

Poradňa: Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.
Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Z vyššie uvedeného ustanovenia jednoznačne vyplýva nárok zamestnanca na vyplatenie odstupného. Zamestnanec nemôže dostať alebo nedostať výpovednú dobu, tá vyplýva zo zákona.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace.
Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak.

Pre zaujímavosť uvádzame, že ustanovenie, podľa ktorého zamestnancovi patrilo odstupné len vtedy, ak súhlasil so skončením pracovného pomeru pred začatím plynutia výpovednej doby, platilo v roku 2007, ale v súčasnosti už platí právna úprava, akú uvádzame vyššie.

O možnostiach postupu zamestnanca v prípade nevyplatenia mzdy alebo odstupného sme písali v našej poradni napríklad v tomto článku.

4.6.2010



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy