Vrátenie odstupného

poradňaporadňa

Dňa 15.1.rozviazal so mnou zamestnávateľ pracovný pomer, pričom vo výpovedi sa zaviazal, že mi vyplatí za 2 mesiace odstupné. Vzhľadom na to, že sa situácia vo firme zmenila, mal by som od 22.3 nastúpiť znova do tej istej firmy. Na akú čiastku odstupného mám nárok resp. koľko by som mal vrátiť? Ďakujem.

Poradňa: V prvom rade je potrebné upozorniť na skutočnosť, že ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, preto ukončenie pracovného pomeru výpoveďou k 15. dňu v mesiaci nie je možné; takéto skončenie pracovného pomeru je však možné zrealizovať dohodou.

Ak zamestnanec po skončení pracovného pomeru nastúpi opäť k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného, t.j. vo vyššie opísanom prípade pred uplynutím dvoch mesiacov od skončenia pracovného pomeru, je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť. Pomerná časť odstupného sa určí podľa počtu dní od opätovného nástupu do pracovného pomeru do uplynutia času vyplývajúceho z poskytnutého odstupného.
22.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy