Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Som zamestnaná na dobu neurčitú od 11.02.2008. Predtým som bola evidovaná na UPSVaR ako uchádačka o zamestnanie asi 2 mesiace, predtým som bola poberateľkou rodičovského príspevku od 31.10.2004 - do 31.10.2007 materská dovolenka. Hrozí mi výpoveď od 1.1.2010 z organizačných dovodov /krach predajne/. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti a mám nárok na odstupné? Zostáva mi 7,5 dňa starej dovolenky, mám nárok na preplatenie?

Poradňa:Nárok na podporu v nezamestnanosti vzniká osobe, ktorá si tento nárok uplatní v Sociálnej poisťovni, v pobočke miestne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu. Nárok je potrebné uplatniť na základe písomnej žiadosti, ktorou je rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie vydané úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak bola osoba žiadajúca o podporu
- v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bola poistená v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1 095 dní alebo žiadateľ bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Poistencovi nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje šesť mesiacov, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 1095 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, a u poistencov, ktorým vznikol nárok splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, štyri mesiace. Na základe skutočností popísaných vyššie predpokladáme, že obdobie poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky trvalo iba necelé dva roky, t.j. počas trvania posledného pracovného pomeru, preto nárok na podporu nevznikne. Odlišná by bol situácia v prípade, ak by žiadateľka o podporu v nezamestnanosti bola počas čerpania rodičovskej dovolenky dobrovoľne poistená v nezamestnanosti.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončil pracovný pomer výpoveďou z organizačných dôvodov (§ 63 ods. l písm. a) alebo b) , t.j. http://kariera.zoznam.sk/sk/cl/100373/462733/Vypoved-dana-zamestnavatelom. ) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. V prípade. ak zamestnanec nemal možnosť vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru, patrí mu za takto nevyčerpanú dovolenku náhrada)

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy