Vznik nároku na odstupné a dohoda o skončení pracovného pomeru

poradňaporadňa

Pracujem ako upratovačka. Pred dvoma týždňami prišla vedúca a oznámila nám, že firma končí, zmluvu majú len do konca roka a rozviažu s nami prac.pomer dohodou. Nič viac nám nevedela povedať. Musíme súhlasiť s dohodou? Čo sa stane, keď nebudeme súhlasiť s dohodou. Máme nárok na odstupné? Aký paragraf by nám mala uviesť na zmluve? Ak zostaneme na tom istom pracovisku, ale u iného zamestnávateľa, máme aj v tedy nárok na odstupné?

Poradňa: K skončeniu pracovného pomeru môže dôjsť z dôvodu tzv . organizačných zmien, t.j.. z dôvodu že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa o znížení stavu alebo o iných organizačných zmenách. Aj vo vyššie uvedených prípadoch je možné skončiť pracovný pomer dohodou alebo výpoveďou, pričom najmä v prípade dohody je potrebné, aby jeden z týchto dôvodov bol súčasne uvedený aj v dohode. V tom prípade má , zamestnanec nárok na odstupné. Ak v dohode nie je uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru „z organizačných dôvodov“, zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné.

Ak došlo k uzatvoreniu dvojstranného právneho úkonu, dohody, medzi zamestnancom a zamestnávateľom podľa ustanovenia § 60 Zákonníka práce znamená to, že zamestnávateľ a zamestnanec sa písomne dohodli na skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.
Ak ku skončeniu pracovného pomeru došlo výpoveďou alebo dohodu z dôvodov z organizačných dôvodov, patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Ak zamestnanec po skončení pracovného pomeru nastúpi opäť k tomu istému zamestnávateľovi alebo k jeho právnemu nástupcovi do pracovného pomeru pred uplynutím času určeného podľa poskytnutého odstupného, je povinný vrátiť odstupné alebo jeho pomernú časť. Pomerná časť odstupného sa určí podľa počtu dní od opätovného nástupu do pracovného pomeru do uplynutia času vyplývajúceho z poskytnutého odstupného. Ako vyplýva z uvedeného, ak sa zamestnanec po skončení pracovného pomeru zamestná, pričom sa bude jednať len o rovnako miesto výkonu práce, nárok na odstupné tým nie je dotknutý.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy