Môže zamestnávateľ žiadať peňažnú náhradu za výpoveď?

ZP povoluje, aby  si zamestnanec a zamestnávateľ dohodli výhodnejšie podmienky ako stanovuje zákon, nie však nevýhodnejšie.ZP povoluje, aby si zamestnanec a zamestnávateľ dohodli výhodnejšie podmienky ako stanovuje zákon, nie však nevýhodnejšie. Zdroj: photl.com

Chcem skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe, avšak zamestnávateľ má v zmluve zakotvenú nasledovnú vetu: Ak zamestnanec dáva výpoveď sám a zamestnávateľ túto ním podanú výpoveď prijme, má zamestnávateľ právo na peňažnú náhradu v sume jedného mesačného zárobku tohto zamestnanca. Chcem vedieť, či môže zamestnávateľ túto mzdu požadovať, keď zamestnávateľ bližšie nešpecifikuje o akú výpoveď sa jedná ani sa neodvoláva na žiaden zákon. Žiadam o skončenie PP v skušobnej dobe.

Poradňa:   V prvom rade,  ku skončeniu pracovného pomeru v skúšobnej dobe dochádza na základe oznámenia o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe, v takomto prípade sa nejedná o výpoveď a preto sa ani neuplatní  postup a spôsob skončenia pracovného pomeru ako pri výpovedi.

Súčasne, ustanovenie § 62 ods. 8 Zákonníka práce stanovuje, že ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve. Takáto dohoda vždy musí byť písomná, inak je neplatná.   

Uvedené ustanovenie slúži na ochranu práv zamestnávateľa, ak zamestnanec, ktorý dal výpoveď, prestane počas výpovednej doby chodiť do práce. V takomto prípade má zamestnávateľ právo na peňažnú náhradu v sume jedného mesaného zárobku. Takáto dohoda musí byť písomne dohodnutá v pracovnej zmluve; ak zamestnanec riadne odpracuje výpovednú dobu, zamestnávateľ nárok na takúto náhradu nemá.

Zamestnanec a zamestnávateľ v rámci pracovnoprávnych vzťahov môžu uzatvoriť len takú zmluvu a tá môže obsahovať  len také ustanovenia, ktoré sú uvedené v Zákonníku práce; ZP povoluje, aby  si zamestnanec a zamestnávateľ dohodli výhodnejšie podmienky ako stanovuje zákon, nie však nevýhodnejšie.

Dojednanie o peňažnej náhrade tak, ako je uvedené v čitateľskej otázke, nie je  Zákonníkom  práce povolené, zamestnanca nemožno sankcionovať ani obmedzovať vo výkone jeho práv, ktorými sú právo podať výpoveď a právo na slobodnú voľbu povolania, ktoré je garantované ústavou.   Ak by zamestnávateľ predsa len nevyplatil mzdu z toho dôvodu, že zamestnanec skončil pracovný pomer alebo dal výpoveď,  zamestnanec sa môže domáhať vyplatenia mzdy súdnou cestou alebo formou trestného oznámenia, lebo nevyplatenie mzdy je trestným činom /ak zamestnávateľ v tom čase mal prostriedky na jej vyplatenie/. Podrobnejšie sme sa problematike nevyplatenej mzdy  a jej vymáhania venovali v iných článkoch.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Náhrada Skúšobná Lehota Peňažná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy