Živnostníci platia viac! Zvyšujú sa odvody do sociálky

Živnostníkom sa zvyšujú odvody podľa nového výpočtu.Živnostníkom sa zvyšujú odvody podľa nového výpočtu. Zdroj: thinkstock.com

Ak živnostník za uplynulý rok dosiahol príjem vyšší ako 4830 eur, musí začať platiť sociálne poistné. Vzhľadom na nový výpočet, tak od 1. júla začína platiť vyššiu sumu.

 

Odvody do Sociálnej poisťovne

Ak povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) dosiahla za rok 2013 príjem vyšší ako 4830 eur, povinné sociálne poistenie jej 30. júna 2014 nezaniká a trvá naďalej. Takéto trvanie povinného poistenia nie je SZČO povinná oznamovať Sociálnej poisťovni.

Za obdobie od 1. júla 2014, prvýkrát splatné do 8. augusta 2014, platí poistné na sociálne poistenie z novo určeného vymeriavacieho základu podľa údajov z daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2013. SZČO by si mali skontrolovať sumu uhrádzaného poistného do Sociálnej poisťovne na trvalom platobnom príkaze v banke a upraviť jej výšku. 

Odvody si môžete vypočítať aj sami. Spočítate si základ dane so zaplatenými sociálnymi a zdravotnými odvodmi za rok 2013 a celú túto sumu vynásobíte koeficientom 1,6. Výsledok potom vydelíte počtom mesiacov, počas ktorých ste podnikali.

Odvody do zdravotnej poistovne

Pre živnostníkov platia nové odvody od januára tohto roka. Minimálny odvod do zdravotnej poisťovne je 56,35 eura mesačne a maximálny 563,50 eura mesačne.

 

Viac o téme: Domáce Odvody Sociálne poistenie Živnostníci SZČO Zdravonté poistenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy