Podnikateľov bude naďalej ťažiť zbytočná administratíva

Podnikateľov bude naďalej ťažiť zbytočná administratíva.Podnikateľov bude naďalej ťažiť zbytočná administratíva. Zdroj: thinkstock.com

Namiesto uľahčenie neprichádza žiadna zmena pre podnikateľov! Pokiaľ nemajú živnostníci pri voľnej živnosti ohlásenú novú aktivitu, musia ju zakaždým nahlásiť na živnostenskom úrade.

Živnostníkom na Slovensku neklesne administratívne zaťaženie. Poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu SaS Peter Osuský totiž neuspel v parlamente so svojím návrhom na zavedenie inštitútu všeobecnej voľnej živnosti. Takúto novinku navrhoval v novele zákona o živnostenskom podnikaní, ktorú plénum neposunulo do druhého čítania.

Fyzické a právnické osoby sú pri ohlasovaní živnosti povinné uviesť predmet podnikania. Pri remeselných a viazaných živnostiach je podmienkou prevádzkovania živnosti preukázanie odbornej spôsobilosti. Pri voľných živnostiach nie je potrebné odbornú spôsobilosť preukazovať. V rámci voľných živností teda môže živnostník ohlásiť ľubovoľný počet predmetov podnikania len na základe svojho vlastného rozhodnutia.

Osuský je však presvedčený, že v praxi začínajúci živnostník nemusí vopred vedieť určiť všetky typy aktivít, ktorým sa bude v budúcnosti venovať.

"Rovnako sa môže stať, že sa časom rozhodne pre novú podnikateľskú aktivitu. A pokiaľ ju nemá uvedenú ako predmet podnikania, musí ju znovu ohlásiť," priblížil v dôvodovej správe poslanec.

Navrhoval preto, aby ako predmet podnikania bolo možné uviesť aj podnikanie v rozsahu voľnej živnosti, ktoré by pokrývalo všetky voľné živnosti. Zavedenie inštitútu všeobecnej voľnej živnosti by podľa neho umožnilo živnostníkom, aby s takýmto predmetom činnosti mohli vykonávať všetky živnosti, pre ktoré sa nevyžaduje splnenie osobitných podmienok, a aby nemuseli pri každom rozširovaní svojej podnikateľskej činnosti o nový typ aktivít ohlasovať živnostenskému úradu nový predmet podnikania.
 

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Podnikatelia Administratíva SZČO Živnostník živnostníci Predmet činnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy