Podniky na Slovensku sú dotované zo zahraničia

Podniky na Slovensku sú dotované zo zahraničia.Podniky na Slovensku sú dotované zo zahraničia. Zdroj: photl.com

Zahraničné firmy, ktoré pôsobia na Slovensku, získavajú finančné zdroje najmä od svojich materských spoločností.

Na tento trend poukazujú v najnovšom odbornom mesačníku analytici Tatra banky.

"Po zavedení eura na Slovensku sa pobočky zahraničných podnikov stále viac obracajú na financovanie z materského podniku či jeho zahraničnej banky. Prehĺbenie finančnej integrácie v rámci eurozóny ešte zvýši tento trend," tvrdia analytici banky.

Preto sú presvedčení, že objem poskytnutých úverov podnikom slovenskými bankami bude v ďalších rokoch rásť len pozvoľna a pravdepodobne bude pomalší ako rast ekonomiky Slovenska.

To, že zahraničné firmy pôsobiace na Slovensku sa stále viac spoliehajú na peniaze od materských podnikov, podľa odborníkov naznačujú aj štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS).

"Objem úverov od slovenských bánk stagnuje či pozvoľna klesá od zavedenia eura," konštatovali analytici.

Firmy so zahraničným vlastníctvom tak vo väčšej miere využívajú vnútropodnikové financovanie, prípadne financovanie z banky materského podniku. Tento trend môže zosilnieť aj po dokončení projektu, ktorého cieľom je zjednotenie pravidiel a štandardov pri realizácii bezhotovostných platieb bankami, ktorý sa nazýva SEPA.

"V budúcnosti možno očakávať, že firmy budú dávať naďalej dôraz na optimálne financovanie svojich dcérskych podnikov a aj projekty ako SEPA budú tento trend len utužovať,“ tvrdia v analýze odborníci Tatra banky.
 

Viac o téme: Financie Domáce Firmy Dotácia Podniky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy