Ste dôchodca? Zamestnávateľ vás nemôže prepustiť

Firmy nebudú mať možnosť prepúšťať starobných dôchodcov.Firmy nebudú mať možnosť prepúšťať starobných dôchodcov. Zdroj: photl.com

Okolo 59-tisíc dôchodcov pracovalo a zároveň poberalo dôchodok. Je to vysoké číslo v porovnaní, koľko je momentálne nezamestnaných mladých ľudí. Práva dôchodcov však zostanú nezmenené.

Firmy nedostanú možnosť rozhodnúť sa, či si zamestnanca, ktorý získa nárok na starobný dôchodok, ponechajú, alebo ho prepustia. Takúto novinku navrhovala trojica kresťanských demokratov Ján Figeľ, Pavol Abrhan a Monika Gibalová v novele Zákonníka práce. Právnu normu však pri hlasovaní neposlalo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Ukončenie pracovného pomeru s takýmto pracovníkov by nemohlo podľa návrhu nastať po dosiahnutí dôchodkového veku zamestnanca, ale až po vzniku nároku na starobný dôchodok. Teda po splnení podmienky odpracovania minimálneho počtu rokov dôchodkového poistenia a po splnení všetkých ďalších kritérií potrebných na plný dôchodok.

Jedným z dôvodov na zavedenie takéhoto opatrenia bolo podľa KDH napríklad zvýšenie zamestnanosti mladých. Podľa poslancov totiž v roku 2012 na základe údajov zo Sociálnej poisťovne (SP) pracovalo 59.001 starobných dôchodcov, teda boli zamestnaní a zároveň poberali starobný dôchodok.

"Je možné predpokladať, že celkový počet zamestnaných starobných dôchodcov je oveľa vyšší, pretože v štatistike SP nie sú zahrnutí dôchodcovia – zamestnanci, ktorí o dôchodok nepožiadali," uviedli predkladatelia v návrhu. Ich počet poisťovňa neeviduje.

Zároveň však podľa poslancov bolo v auguste 2013 nezamestnaných približne 72-tisíc mladých ľudí.

 

Viac o téme: Domáce Zamestnanci Dôchodci Pracujúci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy