Živnostníci, vypočítajte si odvody od budúceho roka

Živnostníkom sa zvyšujú odvody od budúceho roka.Živnostníkom sa zvyšujú odvody od budúceho roka. Zdroj: photl.com

Od januára budúceho roka si živnostníci priplatia na odvodoch do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Zvyšuje sa minimálny vymeriavací základ, z ktorého sa platia odvody.

Sociálna poisťovňa pripravila nové informatívne kalkulačky na výpočet správnej sumy poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby.

Nové kalkulačky sú prístupné cez webovú stránku Sociálnej poisťovne a všetkým záujemcom poslúžia pre informatívny výpočet poistného za obdobie od 1. januára 2014.

SZČO si v kalkulačke po zadaní príjmu z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti, čiastkového základu dane, sumy zaplateného poistného, počtu mesiacov výkonu činnosti - môže vypočítať vymeriavací základ a na základe neho aj jednotlivé druhy poistného – poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. V súčte sa SZČO dozvie, koľko je celkové poistné, ktoré je povinná odvádzať Sociálnej poisťovni.

Dobrovoľne poistená osoba si v kalkulačke na výpočet poistného najprv určí, aký je typ dobrovoľne poistenej osoby, zadá svoj vymeriavací základ a kalkulačka jej informatívne vypočíta jednotlivé druhy poistného a ich súčet. Takto sa informatívne dozvie, koľko je povinná celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.

Viac o téme: Domáce Poisťovňa Kalkulačka Zdravotná Sociálna Odvody Živnostníci Základ SP ZP Kulkulačka Vymeriavací
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy