Kde podnikať? Najvyššia neistota je v Maďarsku, najnižšia v Rakúsku

Firmy viac než o znižovanie daní stoja o stabilitu a zjednodušenie daňového systému.Firmy viac než o znižovanie daní stoja o stabilitu a zjednodušenie daňového systému. Zdroj: photl.com

Na Slovensku stoja za hlavnou príčinou daňovej neistoty časté zmeny v právnych predpisoch a nejednoznačnosť. Podnikateľskú neistotu vnímajú takmer dve tretiny opýtaných.

Zjednodušenie daňového systému, väčšia predvídateľnosť a spolupráca s daňovou správou – to sú hlavné zmeny v daňových právnych predpisoch, ktoré by podľa firiem na Slovensku mali pozitívny vplyv na podnikanie a konkurencieschopnosť. Vyplýva to z tretieho prieskumu spoločnosti Deloitte zameraného na daňovú istotu medzi podnikmi v krajinách EMEA vrátane Slovenska.

Prieskum sa uskutočnil v 27 krajinách a odhalil prekvapivé trendy ovplyvňujúce daňových riaditeľov. Mnohí daňoví riaditelia vidia ako najväčší problém zložité daňové systémy, ktoré sa ešte viac komplikujú množstvom nových zákonov. To firmy zaťažuje vzhľadom na potrebu sledovania zmien a vzdelávania ich tímov a je to hlavnou príčinou daňovej neistoty. Daňoví riaditelia si tiež myslia, že konkurencieschopnosť krajín by sa zlepšila, ak by vlády obmedzili časté zmeny právnych predpisov. Štúdia bola zameraná na tri kľúčové oblasti – vzťahy s daňovými úradmi, daňové kontroly a vnímanie daňovej istoty.

Európsky daňový prieskum odhaľuje,  že celková daňová neistota ostáva významnou obavou: až 60 % respondentov pociťuje vo svojej krajine vysokú daňovú neistotu. Najvyššiu mieru neistoty vnímajú v Maďarsku a najnižšiu v Rakúsku.

„Na Slovensku sa respondenti podobne ako v ostatných krajinách EMEA zhodli na tom, že hlavnou príčinou daňovej neistoty sú časté zmeny v právnych predpisoch a nejednoznačnosť, nedostatky a zmeny stanovísk daňových orgánov. Vysokú daňovú neistotu vnímajú takmer dve tretiny opýtaných, ktorí podnikajú na Slovensku, čo je porovnateľné s ostatnými krajinami v regióne,“ uviedol Larry Human, partner na daňovom oddelení spoločnosti Deloitte.  

Vzťah s daňovými úradmi

Vzťah s daňovými úradmi je vo všeobecnosti pozitívny, čo preukázalo takmer 60 % opýtaných, pričom v porovnaní s minulým rokom sa ich vzťahy veľmi nezmenili. Najhoršiu spolupráci s daňovými úradmi v rámci prieskumu majú firmy z Poľska a v Českej republike, tu sa vzťahy oproti minulému roku zhoršili.

Daňové kontroly

Nie je prekvapením, že daňové úrady na Slovensku sa sústreďujú najmä na kľúčové oblasti daní, ako je DPH a daň z príjmov právnických osôb.  Podobná situácia je aj v ostatných krajinách regiónu. Respondenti tiež zaznamenávajú zvýšený záujem daňových úradov o problematiku transferového oceňovania. V regióne sa na túto oblasť zameriava až 40 % daňových kontrol.

Česká republika patrí medzi krajiny s najmenším počtom daňových kontrol,  Slovensko sa zaraďuje medzi priemer. Za posledné tri roky bolo u nás kontrolovaných 73 % opýtaných, v Nemecku 74 %, v Poľsku 81 % a v Rakúsku až 85 %.

„Daňoví riaditelia chcú predovšetkým stabilné daňové zákony, nakoľko sú presvedčení, že práve stabilita môže zvyšovať ekonomickú konkurencieschopnosť ich krajín. Neistota a časté zmeny právnych predpisov, ich potenciál naopak brzdí“ dodáva Larry Human.

Viac o téme: Firma Daň Firmy Systém Podnikanie Daňový Podmienky Deloitte Stabilita Istota Neistota
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Deloitte

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy