Na Novom Zélande založíte firmu za jeden deň, na Slovensku za 18

Bratislavský hradBratislavský hrad Zdroj: TASR

Najlepšie podmienky na podnikanie boli vlani v Singapure. Krajina si potvrdila svoje prvenstvo už ôsmy rok za sebou. Založenie firmy by vám tu trvalo 3 dni. Unikát si však držia v krajine protinožcov - na Novom Zélande. Pozrite sa, kto sa dostal do prvej desiatky.

 

Slovensko kleslo v rebríčku Doing Business, ktorý každoročne zverejňuje Svetová banka (SB), celkovo o šesť miest, zo 43. na 49. miesto. Za tento pokles môžu opatrenia vlády Roberta Fica (Smer-SD), domnieva sa nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Miškov.

Obzvlášť zle Slovensko podľa neho obstálo v parametri zakladanie firiem, kde za rok kleslo o 28 miest a obsadilo až 108. priečku. V tejto oblasti sa hodnotí jednoduchosť, náklady a procesy, ktoré súvisia so zakladaním a spúšťaním podnikania.

Podľa Miškova je cieľom väčšiny krajín urýchliť a zjednodušiť zakladanie firiem a zlepšiť podnikateľské prostredie. Na Slovensku je to ale naopak.

"Vláda Roberta Fica ide presne opačným smerom - komplikuje, predlžuje, predražuje," vyhlásil.

Poukázal, že napríklad na Novom Zélande je možné založiť si spoločnosť za pol dňa.

"Potrebujete na to jeden jediný formulár, ktorý vyplníte cez web a máte firmu," opísal s tým, že na Slovensku trvá založenie firmy 18,5 dňa.

"A potrebujete na to sedem právnych úkonov," porovnal Miškov.

Najlepšie sa vlani podľa SB podnikalo v Singapure. Slovensko si v celosvetovom poradí v porovnaní s vlaňajškom pohoršilo o šesť miest a umiestnilo sa na 49. mieste. Najhoršie dopadlo v kategórii ochrany investorov - na 115. mieste.

V kategórii zakladania firiem, rovnako ako v cezhraničnom obchode je Slovensko na 108. mieste a v kategórii platenia daní na 102. mieste. Najvyššie, na 11. mieste sa Slovenská republike umiestnila v kategórii registrácia nehnuteľností. V kategórii likvidácia skrachovaných firiem sme sa umiestnili na 38. mieste, v kategórii získanie úveru na 42. mieste, v kategórii vybavovania stavebných povolení na 53. mieste, v kategóriách vymáhania kontraktov a vybavenia pripojenia elektriny na 65. mieste.

Spomedzi krajín V4 sa najvyššie umiestnilo Poľsko na 45. mieste, potom nasledujú Slovensko (49.), Maďarsko (54.) a Česko (75.).

 

Desiatka krajín s najlepšími podmienkami na podnikanie:

  1. Singapur
    Dĺžka založenia spoločnosti: 3 dni
     
  2. Honkgong
    Dĺžka založenia spoločnosti: 5 dní
     
  3. Nový Zéland
    Dĺžka založenia spoločnosti: 1 deň
     
  4. Spojené štáty americké
    Dĺžka založenia spoločnosti: 20 dní
     
  5. Dánsko
    Dĺžka založenia spoločnosti: 40 dní
     
  6. Malajzia
    Dĺžka založenia spoločnosti:16 dní
     
  7. Južná Kórea
    Dĺžka založenia spoločnosti: 34 dní
     
  8. Gruzínsko
    Dĺžka založenia spoločnosti: 8 dní
     
  9. Nórsko
    Dĺžka založenia spoločnosti: 53 dni
     
  10. Veľká Británia
    Dĺžka založenia spoločnosti: 28 dní
Viac o téme: Slovensko Čas Domáce Zakladanie Singapur Firma Nový Firmy Spoločnosť Trvanie Zéland
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy