Firmy očakávajú v tomto roku zhoršené podnikateľské prostredie

Väčšina podnikateľov očakáva v tomto roku zhoršené podnikateľské prostredie.Väčšina podnikateľov očakáva v tomto roku zhoršené podnikateľské prostredie. Zdroj: photl.com

Podnikateľské prostredie na Slovensku je vnímané z pozície podnikateľom veľmi negatívne. Ide o najhoršie vnímanie za posledných šesť rokov.

V tomto roku očakáva 68 % spoločností, ktoré sú členmi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, zhoršenie podnikateľského prostredia. Členovia SOPK sa pritom na tvorbe hrubého domáceho produktu SR podieľajú až 84 %.

 

 

"Je to najhoršie vnímanie za posledných päť prieskumov od roku 2007," informovala komora.

Vlaňajšiu hospodársku politiku vlády Roberta Fica hodnotilo negatívne 50 % podnikateľov, ktorí sa zúčastnili na prieskume. Pozitívne vnímalo dopady vládnych krokov 7 % respondentov, pričom rok predtým ich bolo 20 %.

"V roku 2013 sa na Slovensku očakáva mierny pokles externého dopytu s následným oživením a hospodárskym rastom v roku 2014 – ako výsledok prijatých investičných opatrení v privátnom sektore," uviedla SOPK.

Najviac by sa o nárast produkcie slovenského priemyslu malo pričiniť ohlásenie výroby nových automobilov v tomto roku. Vplyv však bude mať aj plánované zlepšenie čerpania štrukturálnych fondov na veľké infraštruktúrne projekty. Komora však neočakáva nárast zamestnanosti, pričom k miernemu zníženiu nezamestnanosti by malo dôjsť v priebehu roka 2014.

"Produktivita práce by mala narastať i naďalej, no negatívny vývoj zaznamená cena práce, pri ktorej sa nepredpokladá výraznejší nárast," upozornila SOPK.

Podrobné výsledky pravidelného ekonomického prieskumu a makroekonomickú prognózu predstaví komora 24. januára na konferencii Základné makroekonomické proporcie vývoja slovenskej ekonomiky v roku 2013 z pohľadu podnikov.

Viac o téme: Domáce Firmy Podnikatelia Podmienky Prostredie Zhoršenie Podnikateľské Situácie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy