Podnikatelia zatiaľ hromadne neodhlasujú živnosti

Česi sú viac opatrní ako Slováci.Česi sú viac opatrní ako Slováci. Zdroj: photl.com

Podnikatelia na Slovensku zatiaľ nehlásia rušenie živností a firiem pre legislatívne zmeny, ktoré nadobudli platnosť od januára tohto roka.

"Sú skôr opatrnejší. Čakajú, čo bude, utlmujú rozvojové plány a pozastavujú prijímanie pracovníkov," konštatoval šéf Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Vysvetlil, že nový rok priniesol pre podnikateľov zvýšenie finančnej záťaže, čo sa týka najmä malých podnikov. Rastú totiž minimálne aj maximálne vymeriavacie základy na odvody, obmedzujú sa paušálne výdavky či nastáva zmena v zodvodnení dohodárov.

"Každá zmena, ktorá sa parciálne prezentuje, tak sa v podstate dá obhájiť sama o sebe, nemala by fatálne dôsledky," podotkol.

Dodal však, že celkovo, keď sa implementujú všetky opatrenia, tak ich účinok je značný a veľmi zvyšuje finančné zaťaženie podnikov. Podľa vlastnej štatistika asociácie klesne aj ziskovosť firiem. Kým v roku 1992 im zostalo zo 100 eur tržieb 12,9 % zisku, teraz to bude len niečo vyše 11 %.

"To je nízke pre malé podnikanie, pre konkurencieschopnosť v Európe," uzatvoril Sirotka.

Živnostníkom sa obmedzujú paušálne výdavky a rastú odvody
Tohtoročný január priniesol pre živnostníkov viaceré legislatívne zmeny. Obmedzujú sa im maximálne sumy paušálnych výdavkov či rastie minimálny aj maximálny vymeriavací základ na platenie odvodov.

Obmedzuje sa tiež možnosť uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne alebo 420 eur mesačne. Takisto sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností.

Zmenou prešli aj vymeriavacie základy na platenie odvodov do Sociálnej poisťovne. Minimálny vymeriavací základ predstavuje 393 eur. To znamená mesačnú platbu 130,27 eura, teda 18,66 eura na rezervný fond, 17,29 eura na nemocenské a 104,32 eura na dôchodkové poistenie.

Naopak, maximálny vymeriavací základ je 3930 eur, čo prináša mesačnú platbu 1302,79 eura. Z toho ide najviac, 943,20 eura, na dôchodkové poistenie. Ďalej 172,92 eura na nemocenské poistenie a 186,67 eura do rezervného fondu.

So zvýšenými nákladmi musia počítať aj vybrané fyzické osoby, ktorým daň z príjmu vzrastie z 19 % na 25 %. "Ak niekto zarába mesačne 3300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok premiér Robert Fico (Smer-SD).


 

Viac o téme: Domáce Živnosť Podnikatelia Živnostníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy