Nezamestnanosť rapídne stúpa: Pandémia postihla štyri z piatich pracovných miest

Celkovo 81% celosvetovej pracovnej sily s 3,3 miliardami ľudí malo svoje pracovisko úplne alebo čiastočne zatvorené. Obmedzenia každodenného života viedli k zatvoreniu mnohých spoločností aj prepúšťaniu zamestnancov - či už natrvalo alebo dočasne. Medzinárodná organizácia práce (ILO), agentúra OSN, skúma globálny vplyv pomocou niekoľkých máp.

Ich výskum ukazuje globálny rozsah vplyvu koronavírusu. „Pracovníci a podniky čelia katastrofe v rozvinutých aj rozvíjajúcich sa ekonomikách,“ uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder. „Musíme konať rýchlo, rozhodne a spoločne. Právo, naliehavé opatrenia, by mohli rozhodnúť medzi prežitím a úplným kolapsom,“ vyjadril sa Ryder.

Takmer 200 miliónov ľudí by mohlo skončiť bez práce

Očakáva sa, že v priebehu druhého štvrťroku 2020 pandémia ombedzí na celom svete 6,7% celkovo odpracovaných hodín. To zodpovedá 195 miliónom pracovníkov na plný úväzok, ktorí prišli o prácu. Najohrozenejším regiónom sú podľa predpovedí arabské štáty s poklesom pracovnej doby o 8,1% (päť miliónov pracovníkov na plný úväzok).

ILO hovorí, že ide o „najzávažnejšiu krízu“ od druhej svetovej vojny. Dodáva, že prípadný nárast globálnej nezamestnanosti v priebehu roku 2020 bude do veľkej miery závisieť od dvoch faktorov:

  • Ako rýchlo sa svetová ekonomika zotaví v druhej polovici roka
  • Ako efektívne politické opatrenia zvýšia dopyt po pracovnej sile

Existuje vysoké riziko, že celosvetová miera nezamestnanosti ku koncu roka bude oveľa vyššia ako pôvodná projekcia ILO s 25 miliónmi ľudí.

Ubytovacie služby a výroba boli ťažko zasiahnuté                                   

Náhly pokles práce zasiahol rôzne odvetvia hospodárstva rôznymi spôsobmi. Vzhladom na obmedzenia cestovania a spoločenského života patria odvetvia ubytovacích a stravovacích služieb medzi tie, ktoré trpia najviac, spolu s výrobou, veľkoobchodom, maloobchodom, nehnuteľnosťami a podnikaním. Spoločne tvoria takmer 38% celosvetovej pracovnej sily, pričom v týchto odvetviach po celom svete je zamestnaných 1,25 miliardy ľudí.

Amerika a Európa majú najviac rizikových pracovníkov

Percento ľudí na celom svete vo vysoko rizikových pracovných miestach sa značne líši. Celkovo 43,2% ľudí v Amerike a 42,1% v Európe a Strednej Ázii pracuje vo vysoko rizikových odvetviach.V týchto regiónoch je omnoho menej neformálnych pracovníkov, ktorí tvoria väčšinu pracovnej sily v Afrike, arabských štátoch a Ázii a Tichomorí.

Zatiaľ čo títo pracovníci zohrávajú v hospodárstve kľúčovú úlohu, najmä v krajinách ako India, Nigéria a Brazília, chýbajú im veci ako sociálna ochrana, ktoré majú ostatní stáli pracovníci vo vyspelých krajinách.

Ryder povedal: „Toto je najväčšia skúška medzinárodnej spolupráce za posledných 75 rokov. Ak jedna krajina zlyhá, potom zlyháme všetci. Musíme nájsť riešenia, ktoré pomôžu všetkým segmentom našej globálnej spoločnosti, najmä tým, ktoré sú najzraniteľnejšie. alebo najmenej schopné si pomôcť.

Viac o téme: Peniaze Svet Práca Kríza Nezamestnanosť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Photo: Gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy