V Česku chystajú novinky: Našim susedom majú zabezpečiť vyššie dôchodky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dôchodková komisia v Čechách pripravuje nové pravidlá na zvyšovanie dôchodkov. Informuje o tom portál E15.cz. Doterajšie tempo valorizácie pokladá za nedostatočné.

Politici začínajú riešiť, ako novým spôsobom nastaviť systém zvyšovania dôchodkov. Obávajú sa, že pri súčasnom tempe by mohlo výrazne pribúdať seniorov ohrozených chudobou. Zmenu podporuje najmä najväčšia vládna strana ČSSD. 

"Sociálna demokracia zastáva názor, že súčasný systém treba zmeniť, lebo vedie k znižovaniu kúpnej sily dôchodcov a zaostávaniu dôchodkov za mzdami a platmi," uviedla hovorkyňa ČSSD Eva Gregorová.


Prečítajte si tiež: Dôchodky porastú: Vieme, o koľko


"Priemerná výška vymeraných dôchodkov vo vzťahu k priemerným mzdám - takzvaný náhradový pomer - u nás v posledných desaťročiach klesala. V roku 1990 dosahoval priemerný dôchodok 68 % čistej priemernej mesačnej mzdy, v roku 2010 bol už len 52 %. Politická reprezentácia sa tak bude musieť vážne zaoberať otázkou, ako prelomiť tento vývojový trend," povedal Martin Potůček, predseda dôchodkovej komisie.

Dôchodky v Česku sa každoročne valorizujú o celú mieru inflácie a tretinu rastu priemernej mzdy. Potůček tvrdí, že tento spôsob určovania rastu dôchodkov penzistov poškodzuje. Slabým miestom systému je, že sa za jeho základ berie všeobecná miera inflácie. Dôchodcovské domácnosti však majú špecifickú spotrebu. Väčšiu časť príjmov vynakladajú na bývanie, stravovanie a zdravotnícku starostlivosť vrátane liekov. Predseda dôchodkovej komisie hovorí, že by bolo spravodlivejšie, keby sa ich príjmy valorizovali podľa vývoja inflácie spotrebného koša samotných penzistov.

Viac o téme: Dôchodok Zvyšovanie Pravidlá Valorizácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy