Nestačí vám dôchodok? 10 tipov ako začať vlastný biznis

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nová generácia penzistov mení význam slova dôchodok. Zatiaľ čo ich rodičia sa tešili na oddych a čas strávený s vnúčatami, oni skôr pomýšľajú na ďalšiu prácu. Pre niektorých je to nutnosť a iní sa naopak nemôžu dočkať. Zatiaľ čo sa mnohí tešia na prácu a boja sa ničnerobenia, druhá skupina dôchodcov nemá bez ďalšieho príjmu šancu vyžiť.

„Podnikanie v dôchodku je príležitosť spraviť niečo, čo ste možno chceli robiť už dlhý čas,“ hovorí Nancy Collamerová, autorka knihy Druhé dejstvo kariéry. „Mnoho dôchodcov chce pracovať podľa vlastných pravidiel, nasledovať svoje vášne a vytvárať si vlastné plány. Mnoho starších ľudí bolo takisto nútených opustiť svoje zamestnanie skôr než plánovali.“

Hoci môže byť ľahké začať podnikať, najmä keď nepotrebujete žiadne priestory či predajné miesto, nie je to pre každého. Ak chcete, aby to skutočne fungovalo, musíte mať nielen dobrý nápad v správnom čase, ale aj byť schopní dostať svoj produkt k zákazníkom. Kým vôbec začnete, nevyhnutne musíte zvažovať.

Prinášame 10 tipov ako začať podnikať v dôchodku:

Zistite, či váš nápad je skutočne dobrým podnikateľským plánom
Aký problém váš produkt rieši? Buďte k sebe úprimní. Ak sa vaša vášeň nedá premeniť na zisk, zrejme bude lepšie, keď sa jej budete venovať ako koníčku alebo na dobrovoľníckej báze.

Zhodnoťte svoje schopnosti
Ste schopní zvládať všetky úlohy potrebné, aby bol váš podnik úspešný? Uistite sa, že ste v predmete podnikania dobrí. Musíte mať zapálenie pre vec, no takisto schopnosti.

Zvážte množstvo investovaného času
Ľudia zväčša nechcú v dôchodku pracovať 40 či 80 hodín týždenne. Dôležité je zariadiť sa tak, aby vám podnikanie nezabralo všetok čas. Od projektov, ktoré si vyžadujú vašu neustálu prítomnosť ako reštaurácie a obchody sa radšej držte ďalej.

Získajte dobré rady
Vyhľadajte finančne nenáročné zdroje pre začínajúcich podnikateľov a skúste sa zúčastniť konferencií a obchodných združeniach vo vašom obore.

Vymyslite ako chcete svoj podnik financovať
Mnoho podnikov, najmä tých, ktoré môžete prevádzkovať „doma“, vyžaduje len minimálne investície. Pokiaľ chcete vytvoriť niečo, čo si bude vyžadovať šesťcifernú sumu, zrejme potrebujete investorov. Nikdy nepoužite peniaze, ktoré si nemôžete dovoliť stratiť.

Posúďte či chcete manažovať iných alebo zvládnete pracovať osamote
Mnoho ľudí, ktorí zakladajú podnik, nechcú mať starosti s vedením iných. Na druhej strane, ak postačí vaša práca, je vysoko pravdepodobné, že budete tráviť veľmi veľa času sami. Rozhodnite sa, ktorý model bude pre vás lepšou voľbou hneď na začiatku.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Majte únikovú stratégiu
Pokiaľ máte začať podnikať v 65-ke, je vhodné mať pripravený únikový plán, a teda čo sa s biznisom stane, keď sa rozhodnete, že končíte, no stále sa mu darí. Chcete ho napriek zisku zatvoriť alebo darovať deťom? Svoje plány spíšte a podeľte sa o ne aj so svojim partnerom či ratolesťami.

Využívajte technológie
Ak chcete viesť podnik, zrejme sa budete musieť naučiť používať nové technológie ako sociálne siete, on-line obchod, správa internetových stránok a ďalšie. Nepovažujte ich za svojich nepriateľov, ale spojencov.

Chráňte svoj majetok
Dajte pozor, aby štruktúra podnikania chránila vaše aktíva. Ak váš podnik skrachuje, nemusíte sa báť, že stratíte svoje úspory.

Neočakávajte úspech zo dňa na deň
Pravdepodobne budete musieť vyskúšať niekoľko vecí a radikálne zmeniť svoj pôvodný obchodný plán, kým nájdete recept, ktorý funguje. Podnikanie nie je lineárna záležitosť, pripravte sa na vrcholy i pády.

Viac o téme: Dôchodca Dôchodok Podnik Podnikanie Začať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: usnews.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy