Láka vás práca v zahraničí? Začiatky vás budú stáť viac

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nájomné kancelárskych priestorov v Londýne by malo tento rok medziročne vzrásť o 12 %. Vo svojej najnovšej správe to predpovedá poradenská spoločnosť v oblasti realít Cushman & Wakefield. Môže za to čoraz menšia dostupnosť kancelárií v hlavnom meste Anglicka v kombinácii s pretrvávajúcou silnou aktivitou nájomcov.

Londýn je len jedným z viacerých európskych miest, u ktorých sa predpokladá postupný nárast nájomného medzi rokmi 2015 a 2017. Správa uvádza, že výrazná výkonnosť určujúca smer k silnému nárastu nájomného naprieč regiónom sa očakáva tiež v Dubline, Barcelone, Madride či Štokholme.

„Situácia na európskom trhu nájomcov kancelárií je aj naďalej pozitívna, pričom ekonomiky južnej Európy a taktiež Londýn a Štokholm vykazujú výborné výsledky. Môžeme však pociťovať aj obavy spôsobené novou výstavbou, ktoré sa začínajú objavovať na niektorých trhoch, a to najmä v strednej a východnej Európe a v Londýne,“ upozornil vedúci tímu kancelárií pre Európu, Stredný východ a Afriku (EMEA) James Young.

Úroveň nájomného v Bratislave sa za posledné dva roky stabilizovala. „Trh zažíva viditeľný nárast v dopyte po priestoroch od nájomcov a na rozdiel od Prahy alebo Varšavy máme len obmedzenú novú výstavbu s plánovaným dokončením v rokoch 2015 až 2016. V súlade s poklesom miery neobsadenosti vďaka silnejšiemu dopytu, a za predpokladu, že ekonomický výkon krajiny si udrží pozitívne tempo, uvidíme v roku 2017 výraznejší nárast cien nájmu,“ očakáva šéf tímu kancelárií pre Slovensko Ján Bryndza.

V strednej a východnej Európe trpia niektoré trhy prevahou novej ponuky priestorov nad novým dopytom, čo znamená tlak na nájomné smerom nadol. Developéri a investori stavajú viac projektov a ďalšie projekty plánujú podľa spoločnosti preto, že ekonomiky mnohých týchto krajín sú relatívne zdravé a vývoj by mal zostať pozitívny.

V troch zo siedmich trhov strednej a východnej Európy predpokladajú odborníci pokles nájomného do roku 2017. Ide o Moskvu, Varšavu a Istanbul. V metropole Ruska je to spôsobené aj medializovanými sankciami a nízkou cenou ropy, ktoré si vybrali svoju daň na obchodných vyhliadkach a dopyte nájomcov po priestoroch.

K výkonnejším mestám regiónu by mali v tomto období patriť Praha a Budapešť, aj keď iba s predpokladaným 0,8-% ročným nárastom nájomného. „Očakáva sa, že v Prahe bude skromný nárast nájomného udržiavaný stabilitou trhu v nasledujúcich pár rokoch, pričom v Budapešti chýbajúci nárast cien nájomného, ktorý sme mohli vidieť v predchádzajúcich rokoch, poženie mierny nárast aj v rokoch 2015 až 2017,“ uzatvára správa.

Viac o téme: Peniaze Práca Nájomné Zahraničie Anglicko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy