Mikročip pod kožu namiesto zamestnaneckých preukazov. Toto je realita!

Švédska firma chce Švédska firma chce "očipovat" zamestnanca. Zdroj: thinkstock.com

Nie sme vo filmovom Matrixe ale v realite. Vo Švédsku chce nechať firma očipovať okolo 400 zamestnancov hi-tech centra. Čip by im slúžil nielen na vstup do budovy, ale aj na platenie stravy v kantíne alebo využívanie kopírovacích služieb a pripojeniu k počítaču.

Mikročip zavedený pod kožu na ruke namiesto preukazu zamestnanca chcú zaviesť v jednom novom švédskom kancelárskom komplexe. Takzvaná identifikácia na rádiovej frekvencii (RFID), umožní "očipovaným" pracovníkom prístup do budovy, alebo možnosť využiť kopírku, bez toho, aby sa museli preukázať.

Tento čip firma ponúka 400 pracovníkom hi-tech centra. Medzi nimi bol aj technologický reportér BBC Rory Cellan-Jones, ktorý si už na svojom tele vyskúšal čip. Ako potvrdil, jeho nastrelenie nebolo o moc bolestivejšie, než pichnutie injekcie.

Firma vyrábajúca mikročipy dúfa, že raz s nimi zamestnanci budú môcť zaplatiť aj sendvič v kantíne alebo, že čip nahradí prihlasovacie údaje do počítača. Čipy môžu byť naprogramované aj tak, aby v sebe niesli kontaktné informácie, čím budú môcť komunikovať s aplikáciami v chytrých telefónoch.  

 "Chceme pochopiť túto technológiu skôr, ako veľké korporácie a vyspelé vlády prídu za nami s tým, že chcú nechať očipovať napríklad celý Google alebo Facebook," povedal BBC hlavný krízový manažér budovy Hannes Sjöblad.

Komplex budov, v ktorej budú zamestnanci využívať čip, využíva technológiu od spoločnosti Microsoft. Tá napríklad dokáže upozorniť správcu budovy na to, že je potrebné poliať kvetiny alebo upratať zasadačku.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Čip Preukaz Švédsko Mikročip zamestnanci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy