Nemecko a Španielsko lámalo rekordy

Nemecko a Španielsko lámalo rekordy.Nemecko a Španielsko lámalo rekordy. Zdroj: thinkstock.com

Každá z krajín lámala rekordy v niečom inom. Kým v Nemecku sa už ôsmy rok po sebe zvyšuje zamestnanosť, v Španielsku sa tešia, že klesol počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti najviac za šestnásť rokov.

 

Nemecko

Zamestnanosť v Nemecku dosiahla v roku 2014 nový rekord, už ôsmy rok po sebe. Oznámil to nemecký štatistický úrad Destatis. V minulom roku sa počet zamestnaných zvýšil o 372.000 na 42,598 milióna. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje rast o 0,9 %. Podľa úradu sa pod tento vývoj čiastočne podpísala aj čistá imigrácia zahraničnej pracovnej sily. Zároveň dodal, že zamestnanosť vzrástla minulý rok vo všetkých sektoroch.

Čo sa týka nezamestnanosti, podľa predbežných odhadov klesol počet nezamestnaných v roku 2014 o 77.000 (3,5 %) na 2,105 milióna. Miera nezamestnanosti, najnižšia v porovnaní so všetkými ostatnými štátmi Európskej únie, dosiahla 4,7 %. V roku 2013 zaznamenalo Nemecko mieru nezamestnanosti na úrovni 4,9 %.

Španielsko

Počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti klesol v Španielsku minulý rok najrýchlejším tempom za posledných 16 rokov. Oznámilo to španielske ministerstvo práce. Podľa ministerstva klesol počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti o 253.627, čo znamená pokles o 5,39 %. Je to najvýraznejší pokles od roku 1998.

V samotnom decembri sa počet žiadateľov znížil oproti novembru o 64.405, čo predstavuje druhý najvýraznejší pokles za mesiac december. Celkovo bolo v Španielsku registrovaných 4,45 milióna nezamestnaných.
 

Viac o téme: Rekord Nemecko Španielsko Zamestnanosť Zahraničné Podpora v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy