Sezónne práce v Nemecku: Máte nárok na detské prídavky

Ak pracujete v Nemecku na sezónnych prácach, máte nárok na prídavky na deti a to aj v prípade, ak deti zostali doma.Ak pracujete v Nemecku na sezónnych prácach, máte nárok na prídavky na deti a to aj v prípade, ak deti zostali doma. Zdroj: thinkstock.com

Ak pracujete v Nemecku na sezónnych prácach, máte nárok na prídavky na deti a to aj v prípade, ak deti zostali doma. Avšak pod podmienkou, že nepoberáte prídavky vo svojej domovine.

Ľudia z členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorí pracujú v Nemecku na sezónnych prácach, majú nárok na detské prídavky, aj keď ich deti zostali doma. Na internetovej stránke sa manager magazin odvoláva na zistenie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Nároky sezónnych zamestnancov vyvolali tlak na spolkové úrady. Žiadostí o vyplácanie rodinných prídavkov sú v nich haldy. Spolkové ministerstvo financií predpokladá, že na ich krytie bude treba zabezpečiť v tomto roku dodatočne asi jednu miliardu eur. Do konca desaťročia by mala podľa odhadu expertov vzrásť suma na vyše dve miliardy eur.

O povinnosti vyplácať rodinné prídavky sezónnym pracovníkom v Nemecku rozhodol v lete 2012 Európsky súdny dvor. Sú nárokovateľné v prípade, ak cudzinec platí v Nemecku daň z príjmu bez úľav. Takýto pracovník však nesmie poberať prídavky vo svojej domovine v období, keď sa mu vyplácajú v zahraničí.

Nemecké sociálne úrady zatiaľ nevybavili 30-tisíc žiadostí o rodinné prídavky z kapacitných dôvodov. Na zamestnanie ďalších 90 úradníkov dostanú tento rok 3,3 milióna eur. 

O vyplatenie rodinných prídavkov možno žiadať so spätnou platnosťou štyri roky.

Viac o téme: Nemecko Deti Na Detské Práce Sezóna Prídavky Zahraničné Sezónne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com
 
Staršie správy
Staršie správy