Počet nezamestnaných v Španielsku klesol, v Nemecku stúpol

V Španielsku sa v decembri znížila nezamestnanosť.V Španielsku sa v decembri znížila nezamestnanosť. Zdroj: Flickr.com, TriggerHappyDave

Nezamestnanosť v Španielsku v decembri klesla prvýkrát od júla minulého roka. Naopak v Nemecku mierne stúpla.

Dôvodom zníženia nezamestnanosti bol v Španielsku zvýšený nábor zamestnancov v sektore služieb počas predvianočnej sezóny, čo signalizuje, že pokles nezamestnanosti môže byť iba dočasný.

Z rýchleho odhadu ministerstva práce v Madride vyplýva, že počet nezamestnaných v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa v decembri znížil medzimesačne o 1,2 %. Celkovo úrady v krajine v poslednom mesiaci minulého roka evidovali 4,8 milióna nezamestnaných, čo je o 59.094 osôb menej ako v novembri. V medziročnom porovnaní však ich počet stúpol o približne 426.000, alebo 9,6 %.

Štatistický úrad INE zverejňujte iba kvartálne údaje o vývoji na trhu práce, ktoré ukázali, že na konci 3. štvrťroku sa miera nezamestnanosti v Španielsku vyšplhala až na 25,02 % a dosiahla tak najvyššiu úroveň od skončenia diktatúry generála Franka v 70. rokoch minulého storočia. Jediná krajina eurozóny, ktorá má podobne vysokú nezamestnanosť, je Grécko.

Španielska ekonomika sa prepadla do recesie v dôsledku úsporných opatrení, ktoré musela vláda zaviesť, aby zredukovala schodok v rozpočte. Podľa analytikov sa výkon španielskeho hospodárstva v tomto roku zníži o 1,5 %, čo pravdepodobne povedie k ďalšiemu rastu nezamestnanosti.

Počet nezamestnaných v Nemecku mierne stúpol
Počet nezamestnaných v Nemecku sa v decembri minulého roka zvýšil, ale len veľmi mierne, takže celkovú mieru nezamestnanosti to neovplyvnilo.

Z údajov nemeckých úradov práce vyplýva, že v ich evidencii v decembri pribudlo 3000 ľudí. Počet nezamestnaných na sezónne upravenej báze tak stúpol na 2,942 milióna ľudí.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že počet ľudí bez práce sa v najväčšej ekonomike eurozóny v decembri zvýši o 10-tisíc osôb. Miera nezamestnanosti očistená o sezónne vplyvy a vypočítaná podľa nemeckej metodiky tak zostala na úrovni 6,9 %.

Za celý rok 2012 dosiahla miera nezamestnanosti v Nemecku 6,8 %, čo predstavuje pokles v porovnaní s 7,1 % v roku 2011.

Tieto údaje opäť potvrdili, že Nemecko takmer tri roky odolávalo dôsledkom dlhovej krízy eurozóny, až do 3. kvartálu 2012, keď jeho ekonomika spomalila. Analytici predpovedajú, že v poslednom štvrťroku sa výkon nemeckého hospodárstva znížil. Ale je možné, že sa vyhne recesii a v priebehu tohto roka sa začne postupne zotavovať vďaka relatívne robustnému pracovnému trhu, a tým aj solídnym spotrebiteľským výdavkom.

 

Viac o téme: Nemecko Španielsko Nezamestnanosť Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy