Kráľovské zárobky vo verejnej správe: Aký plat má prezidentka, premiér alebo ministri?

Koľko zarábajú verejní činitelia vrátane poslancov, členov vlády a prezidenta? A čo platy ďalších vysokopostavených osobností? Platy vo verejnom sektore sú naďalej predmetom sporov, najmä pokiaľ ide o poslancov, predsedu parlamentu a prezidenta. Je však nevyhnutné rozšíriť záber okrem týchto funkcií aj na ďalšie inštitúcie a štátne podniky.

Počnúc poslancami parlamentu (MP) sa oficiálny plat určuje na základe priemernej mzdy, ktorá je stanovená ako trojnásobok priemernej mzdy z predchádzajúceho roka. V roku 2023 by to malo byť 3 399 eur. Ako sa však uvádza na webovej stránke Národného zhromaždenia, poslanci v súčasnosti dostávajú 3 060 eur v hrubom z dôvodu postupného znižovania v súvislosti s deficitom rozpočtu verejnej správy za predchádzajúci rok. 

Okrem toho poslanci dostávajú k platu "paušálne príspevky", ktoré sa líšia podľa ich pôvodu. Napríklad poslanci v regióne BA dostávajú 1,8-násobok priemerného platu, čo predstavuje 2040 EUR, zatiaľ čo poslanci mimo regiónu BA dostávajú 2,1-násobok, čo zodpovedá 2380 EUR. Na rozdiel od hrubej mzdy sa paušálna náhrada nezdaňuje a nie je odôvodnená.

Je potrebné poznamenať, že platy boli v rokoch 2011 až 2018 zmrazené na úrovni 1961 EUR a poslanci majú právomoc rozhodnúť o zmrazení alebo rozmrazení svojich platov. Okrem toho si poslanci ako podpredsedovia alebo predsedovia výborov môžu zvýšiť svoje platy o ďalších 83 až 166 EUR. Predseda parlamentu dostáva funkčný príplatok vo výške necelých 498 EUR, zatiaľ čo podpredseda parlamentu dostáva necelých 332 EUR.

Poslanci majú tiež 2,7-násobok priemerného platu, teda približne 3 060 EUR v tomto roku, na pokrytie výdavkov na svojich asistentov a kanceláriu. Zaujímavé je, že hoci práca asistentov pripomína TPP, fungujú na živnostenskom princípe.

Pokiaľ ide o vládnych úradníkov, platy ministrov a predsedu vlády vychádzajú z platov poslancov a sú stanovené na úrovni 1,5-násobku poslaneckého platu. V tomto roku to predstavuje 4 590 EUR, pričom predseda vlády dostáva ďalší funkčný príplatok vo výške necelých 747 EUR a podpredseda vlády 498 EUR. Ich paušálne príplatky sú nižšie ako príplatky poslancov, pričom ministri dostávajú necelých 877 EUR, podpredseda vlády necelých 973 EUR a predseda vlády necelých 1 077 EUR.

Na rozdiel od všeobecného názoru nie je plat prezidenta najvyšší vo verejnej správe. K platu prezidenta, ktorý sa počíta ako štvornásobok platu poslanca (tento rok 12 240 EUR), sa pripočítava nezdaniteľná paušálna náhrada vo výške necelých 1 328 EUR. Bývalí prezidenti dostávajú doživotný plat vo výške platu poslanca.

Hoci sa diskusie často točia okolo vládnych úradníkov, poslancov a prezidentov, tieto funkcie nemusia mať najvyššie platy vo verejnej správe. Z analýzy INEKO vyplýva, že guvernér Národnej banky Slovenska poberá hrubý mesačný plat presahujúci 19 700 EUR, čo z neho robí najvyšší plat. V tesnom závese nasleduje predseda Ústavného súdu s platom presahujúcim 8 700 EUR. Vzhľadom na ďalšie príplatky si zaslúži zmienku aj hrubý plat generálneho prokurátora, ktorý je vypočítaný na 7 885 EUR. A napokon, na treťom mieste je riaditeľ RTVS s platom 8 437 EUR.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, ekonomialudskourecou, tasr
 
Staršie správy
Staršie správy