Ako vyzeral slovenský pracovný trh v roku 2015? Toto všetko sa zmenilo

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Rok 2015 je už takmer v cieli spolu so svojimi úspechmi i neúspechmi. Veríme, že ste zažili veľa tých prvých a čo najmenej tých možno nevyhnutných druhých. Bilancujte s nami a zatiaľ vám prajeme ten najkrajší Nový rok.

JANUÁR

1. januára - Nadobudla účinnosť novela zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Mladým farmárom sa zjednodušil prístup k nájmu pôdy.
1. januára - Nadobudla účinnosť novela zákona o službách zamestnanosti. Firmy na Slovensku sa môžu uchádzať o príspevok od štátu na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí.


Mohlo by vás zaujímať: Rebríček krajín: Slovenskí dôchodcovia sú na tom horšie ako Filipínci alebo Vietnamci​


FEBRUÁR 

16. februára – Ruský investor Armastek EU spustil v Stropkove skúšobnú výrobu kompozitných armatúr na báze sklolaminátu. Ide o stavebný materiál, ktorý by mohol nahradiť klasický oceľový používaný v súčasnosti najčastejšie.
25. februára – Premiér Robert Fico (Smer-SD) navštívil spoločnosť Harmanec–Kuvert v Brezne-Bujakovo, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov obálok v Európe. Spoločne s prezidentom ECO-INVEST Milanom Fiľom poklepali základný kameň rozšírenia výroby a výstavby distribučného a logistického centra.


Prečítajte si tiež: 3 personalisti prezradili, čo si zamestnávatelia najviac cenia na zamestnancoch​


MAREC 

1. marca - Sprísnili sa podmienky pre agentúrne zamestnávanie na Slovensku. Do platnosti vstúpila novela Zákonníka práce.
2. marca – Finančná správa zaviedla nový integrovaný systém pre správu daní.
5. marca - Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) podpísal zmluvu o predaji akcií dcérskej firmy Cargo Wagon so švajčiarskou spoločnosťou Ahaus Alstätter Eisenbahn Cargo (AAE).
15. marca - Na tri mesiace sa otvoril druhý dôchodkový pilier. Išlo už o štvrté otvorenie systému od jeho vzniku.
27. marca - Spoločný zbrojársky podnik CZ-Slovensko v Novákoch začal vyrábať dôležité súčasti útočnej pušky CZ 805 BREN.

 

Andrej Kiska, prezident SR Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

APRÍL

14. apríla – Medzinárodná investičná banka (MIB), ktorá sa zameriava najmä na podporu malých a stredných podnikov v krajinách bývalého východného bloku a ázijského kontinentu, otvorila svoje zastúpenie v Bratislave.
27. apríla - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť malým veriteľom stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.


Mohlo by vás zaujímať: Ako pracovali ľudia kedysi a ako dnes? Toto ste o otvorených kanceláriách nevedeli​


MÁJ

15. mája – Zástupcovia Volkswagen Slovakia (VW SK) za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) slávnostne spustili výrobu v novej karosárni Audi Q7 v bratislavskom závode spoločnosti. Investícia dosiahla približne 600 miliónov eur.


Prečítajte si tiež: 10 najnebezpečnejších povolaní: Zamestnania, v ktorých vám skutočne hrozí smrť​


JÚN

15. júna - Skončilo sa už štvrté otvorenie druhého dôchodkového piliera od jeho vzniku. Tentokrát bol systém otvorený tri mesiace, od polovice marca.
16. júna - Prezident SR Andrej Kiska za nového ministra hospodárstva vymenoval Vazila Hudáka. Vo funkcii vystriedal ministra financií Petra Kažimíra, ktorý rezort hospodárstva dočasne riadil po aprílovom odstúpení Pavla Pavlisa.
19. júna - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) začal z vlastného podnetu cenové konanie voči Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) vo veci zníženia ceny zemného plynu pre domácnosti a malé podniky.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

JÚL

6. júla - Prezident SR Andrej Kiska podpísal vládnu novelu zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Právna norma má pomôcť pri získavaní nových investícií.


Mohlo by vás zaujímať: Ste zvedaví na názory skutočných ľudí? Toto si Slováci myslia o svojich platoch​


AUGUST 

11. augusta - Britská automobilka Jaguar Land Rover podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre.
17. augusta - Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý rating Slovenska v zahraničnej a domácej mene na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Krok agentúry odráža očakávania stabilného zrýchľovania tempa rastu ekonomiky.


Prečítajte si tiež: Psychológovia radia, ako ovládať iných: 10 neuveriteľných trikov, ktorými dosiahnete, čo chcete​


SEPTEMBER 2015

8. septembra – Rafinéria Slovnaft ukončila inštaláciu technológie v novej prevádzke na výrobu nízkohustotného polyetylénu LDPE 4.
10. septembra – Nitrianski mestskí poslanci schválili predaj pozemkov pod strategický park, v ktorom má vyrásť výrobná prevádzka automobilky Jaguar.
22. septembra - Zavedenie daňovo zvýhodneného investičného sporenia, oslobodenie pozemkových spoločenstiev od platenia daňových licencií či úľavy pre zdravotníkov. Toto sú hlavné zmeny novely zákona o dani z príjmov, ktorú definitívne schválil parlament.


Prečítajte si tiež: 10 chýb v životopise, ktoré zamestnávatelia najviac nenávidia: Toto doň určite nedávajte!​


OKTÓBER 

1. októbra - Nemecký výrobca komponentov pre automobily, spoločnosť Brose, poklepaním základného kameňa svojho budúceho výrobného závodu spustil investíciu v Prievidzi.

Ilustračné foto Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA

NOVEMBER 2015

6. novembra – Skupina Európskej investičnej banky (EIB) otvorila v Bratislave svoju stálu kanceláriu.
12. novembra - Novelu Obchodného zákonníka schválil parlament. Malé a stredné podniky, obzvlášť startupy, by mali jednoduchšie odštartovať svoje podnikanie. Novela Obchodného zákonníka zavádza nový model obchodnej spoločnosti - jednoduchá spoločnosť na akcie.


Mohlo by vás zaujímať: Sme žobrákmi Európy? Takéto príjmy vykázali slovenské domácnosti v porovnaní s ostatnými​


DECEMBER 2015

7. decembra - Do Bánoviec nad Bebravou prišiel nový investor. Americká spoločnosť Medline, ktorá podniká v oblasti zdravotníckej techniky, slávnostne otvorila svoj podnik v zrekonštruovanej hale Kord Slovakia. 
10. decembra - Spoločnosť Kia Motors Slovakia vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom predstavila štvrtú generáciu modelu Kia Sportage.
11. decembra - Investičnú zmluvu s automobilkou Jaguar Land Rover podpísali na Úrade vlády SR v Bratislave predstavitelia slovenskej vlády. Investícia má v prvej fáze dosiahnuť 1,4 miliardy eur a vytvoriť takmer 3000 pracovných miest.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Trh Koniec Pracovný Práca Zamestnanie Rekapitulácia 2015? rok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy