Práca pre stovky Popradčanov: Prinesie ju nový projekt

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Po približne ôsmich rokoch dnes opäť otvorili obchodné centrum (OC) na Námestí sv. Egídia v Poprade. Jeho výstavba trvala jeden a pol roka, projekt však ešte predtým v roku 2008 zdržala hospodárska kríza. Výstavba Forum Poprad stála investora 48 miliónov eur, prácu v ňom nájde asi 700 ľudí. Presťahovali sa sem aj niektoré prevádzky z námestia a iných lokalít mesta.

"Prácu tu nájdu ľudia v jednotlivých prevádzkach, obchodoch, reštauráciách a kaviarňach, ďalších bude zamestnávať priamo naše centrum. Tých prevádzok, ktoré sa presťahovali k nám, nie je až tak veľa, skôr sú tu také, ktoré svoje podnikanie rozšírili na dve miesta, prípadne úplne nové prevádzky," priblížil na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ Multi Development Luboš Kočí.

Nové centrum ponúka na rozlohe 22.000 štvorcových metrov a troch poschodiach viac než 100 rôznych značiek. V súčasnosti má 98-% obsadenosť. Súčasťou centra je aj 450 parkovacích miest. "Parkovanie bude určitý čas zadarmo, aby sme ľudí oboznámili s našim parkovacím systémom, neskôr ho však plánujeme spoplatniť. Je to kvôli tomu, aby sme zamedzili zneužívaniu parkovacích miesť ľuďmi, ktorí nejdú do nášho centra, ale chcú ísť na námestie," uviedla manažérka OC Zuzana Maliková s tým, že výška parkovného sa nebude veľmi líšiť od ostatných parkovacích plôch v okolí námestia.


Prečítajte si tiež: Nový investor sľubuje: Stovky pracovných miest v tomto meste​


Centrum, ktoré nahradilo pôvodný Prior, sa nachádza na Námestí sv. Egídia a samospráva očakáva, že jeho otvorením sa zvýši aj návštevnosť centra mesta. "Ukončením tohto projektu môžeme začať pracovať na rekonštrukcii námestia. Najprv sme chceli počkať na dobudovanie Podtatranského múzea aj tohto obchodného centra, teraz môžeme začať uvažovať, ako by to mohlo vyzerať, aby sme mohli námestie v jednom celku vybudovať a zrekonštruovať. Sme na to pripravení a začneme už riešiť jednotlivé kroky," dodal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Otvorením obchodného centra však vyvstávajú možné problémy s dopravou v tejto časti mesta. V blízkosti objektu je totiž veľká kruhová križovatka, ktorá je jednou z najvyťaženejších v meste a prístup k parkovacím plochám v OC vedie len cez jednopruhovú cestu. Okrem toho sa tu nachádza základná škola a tiež niekoľko ďalších prevádzok.


Prečítajte si tiež: V Nových Zámkoch sa rozdávala práca: Ľuďom ponúkli takmer 750 pracovných miest​


"V štúdii, ktorá bola vypracovaná ešte pred realizáciou projektu sa uvádza, že kruhová križovatka by mala nápor áut uniesť. Druhá vec je však prístup k obchodnému centru, tu sa pripravuje ďalšia štúdia. Na jej základe by sa mala rozšíriť cesta na Francisciho ulici od kruhovej križovatky až po križovatku pri OC Monaco. Vylúčila by sa tam pešia komunikácia, ktorá sa aj tak veľmi nevyužíva a miesto toho by sa tam vytvorila dvojpruhová komunikácia, ktorá by vozidlá odviedla z OC do kruhovej križovatky," objasnil technický riaditeľ Multi Development Petr Hoffmann.

Na rozšírení cesty chce investor spolupracovať s mestom, zatiaľ nie je jasné, kedy by mohla byť hotová. Problémom podľa Švagerka je napríklad aj cestný most ponad Zdravotnícku ulicu, ktorý by taktiež potreboval opraviť.

Viac o téme: Centrum Miesto Práca Ponuka Obchodné Pracovné Poprad
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy