Slováci sú bez práce, no firmy uvažujú nad pracovnou silou zo zahraničia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V najbližších rokoch by na Slovensku mohol rásť dopyt po zahraničných pracovníkoch. Konštatujú to personalisti, podľa ktorých už v súčasnosti je záujem napríklad o pracovníkov z iných európskych krajín. Vo viacerých odvetviach na Slovensku pritom zamestnávatelia narážajú na problém s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov.

Pracovno-personálna spoločnosť Index Nosluš uviedla, že ich klienti sa aktívne zaujímajú o možnosti zamestnať zahraničných pracovníkov najmä z Rumunska alebo Bulharska. "Reálne sme sa však nestretli s enormným využívaním tejto možnosti riešenia nedostatku pracovnej sily. Ak ale nezamestnanosť na Slovensku bude naďalej klesať, predpokladám, že k tomuto kroku dospejeme," skonštatovala výkonná riaditeľka spoločnosti Darina Mokráňová.

Prijímanie zahraničných zamestnancov vo výhľade dvoch rokov predpokladá aj spoločnosť Manpower. "Vidíme, že už i slovenský trh práce je dnes v situácii, kedy niektoré firmy budú musieť voliť prijímanie ľudí mimo Slovenska, pretože nebudú mať dostatočných kandidátov a vidíme to práve v oblasti automotive," uviedla generálna riaditeľka Manpower pre Českú a Slovenskú republiku Jaroslava Rezlerová.


Prečítajte si tiež: Zmena na slovenskom pracovnom trhu: Česi k nám chodia za prácou, koľko zarobia?​


Zároveň skonštatovala, že slovenský trh práce je stále relatívne homogénny a s malým počtom pracujúcich cudzincov. Napríklad v Českej republike to už dávno podľa jej slov neplatí. "Na Slovensku to takto nefunguje, nemyslím si, že to budú státisíce, ale myslím si, že príde na to, že v budúcich dvoch rokoch homogénny slovenský pracovný trh začne byť viac diverzifikovaný. Či to budú niektorí z radov migrantov, to si myslím, že to budú rádovo desiatky, takže nejaké významné počty nie. Ale dôjde určite k náboru ľudí zo zahraničia," doplnila Rezlerová.

Uplatnenie na trhu práce by mohli nájsť aj ľudia z krajín mimo Európskej únie. "Čo sa týka migrantov z krajín mimo EÚ, je teraz náročné predpokladať, ako sa celá situácia vyvinie, ale principiálne si viem predstaviť uplatnenie migrantov, ktorí získajú na Slovensku pracovné povolenie," skonštatovala Mokráňová.

Naopak, za prácou do zahraničia stále odchádzajú najmä mladí vzdelaní Slováci. "Vždy tu existovala prirodzená migrácia, kedy sa ľudia vracajú späť na Slovensko hlavne z iných ako pracovných dôvodov. Výrazne vyšší je však odliv mladých ambicióznych ľudí, či už počas štúdia, respektíve po jeho dokončení," priblížil manažér spoločnosti Grafton Recruitment Slovakia Jaroslav Arendáš.


Prečítajte si tiež: Všetko, čo potrebujete vedieť o hľadaní práce v Nórsku


Domov na Slovensko sa skôr vracajú ľudia z Českej republiky. "Ide predovšetkým o robotníkov. Lekári a technici stále prúdia skôr do Českej republiky," uviedol manažér marketingu a náboru v spoločnosti Manpower Jiří Halbrštát.

Personalisti sa ale jednoznačne zhodujú v tom, že firmy trápi nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. A to najmä v oblasti IT, technicky zameraných odvetviach, strojárstve, ale aj vo výrobnom sektore, ktorý je naviazaný na automotive segment, či v logistických a distribučných spoločnostiach. "Nedostatok kvalifikovaných uchádzačov sa prejavuje vo všetkých odvetviach. Realitou je aj klesajúca pripravenosť," doplnil Arendáš. Podľa jeho slov významným aspektom, ktorý ovplyvňuje slovenský pracovný trh, je rast životnej úrovne, relatívne vysoké percento vysokoškolsky vzdelaných ľudí a nezáujem o menej kvalifikované pozície. "Práve ľudia z iných krajín by mohli postupne zaplátať túto medzeru," dodal Arendáš.

Viac o téme: Zamestnanec Firmy Zahraničie Bulharsko Rumunsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy