Dostaneme miliardy z eurofondov na podporu trhu práce: Kam poputujú?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Podpora rozvoja ľudských zdrojov, celoživotného učenia a ich plnohodnotného začlenenia sa na trh práce je hlavným cieľom nového Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), z ktorého bude Slovensko do roku 2020 čerpať eurofondy do sociálnej oblasti. Program bude pracovať s rozpočtom 2,6 miliardy eur, z ktorých 2,2 miliardy eur prispeje Európska únia a zvyšok tvorí národné spolufinancovanie.

"Program bude investovať do rozvoja ľudského kapitálu a do pomoci pre ľudí vstupujúcich na trh práce. Investície sa zamerajú na tri prioritné oblasti – boj proti nezamestnanosti mladých, znevýhodnené skupiny na trhu práce a marginalizované komunity," priblížilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré je riadiacim orgánom OP ĽZ. Európska komisia schválila operačný program v decembri minulého roka.

V rámci investovania do vzdelania, školení a odbornej prípravy chce štát za eurofondy zabraňovať predčasnému skončeniu školskej dochádzky či uľahčovať prechod od vzdelávania k zamestnanosti. Za podporou udržateľnej zamestnanosti a mobility pracovnej sily sa skrýva napríklad integrácia mladých ľudí na trh práce alebo prístup dlhodobo nezamestnaných k zamestnaniu. Zámerom je tiež sociálne začleňovať marginalizované komunity, bojovať proti chudobe a diskriminácii.

Podľa plánov ministerstva 80.000 mladých ľudí vďaka programu využije záruku pre mladých a ďalších 100.000 mladých bude benefitovať z iných aktivít programu. Až 250.000 nezamestnaným sa zvýšia šance na úspech na trhu práce absolvovaním školení a kurzov a 150 obcí s najmenej rozvinutými, segregovanými a separovanými rómskymi komunitami dostane možnosť investovať do ľudí a infraštruktúry.

Rezort práce potvrdil, že v súčasnosti pracuje na definovaní základného nastavenia výziev na predkladanie projektov, ktoré by mali byť spustené postupne v druhej polovici tohto roka.

Viac o téme: Trh Podpora Vzdelávanie Práce Eurofondy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR ; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy