Vyšší dôchodok môžete mať aj vy: Skúste si ho zabezpečiť takto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Podľa demografických údajov o 30 rokov bude na každého ekonomicky aktívneho Slováka pripadať 1,2 dôchodcov. I napriek tomu si podľa minuloročného prieskumu Nadácie Partners až 62 % pracujúcich Slovákov na dôchodok nesporí a spolieha sa iba na I. a II. pilier.

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Juraj Juras, správca Nadácie Partners, je to spôsobené nedostatkom informácií a zbytočnou obavou z investovania. Ak chcú však mať Slováci "švajčiarske" dôchodky, musia sa spoliehať na vlastné finančné sily, ktoré si rozložia v čase produktívneho veku, budú sa zodpovedne pripravovať na dôchodok a nebudú sa spoliehať iba na I. a II. pilier. Súčasťou tohto procesu je aj zjednodušenie pojmu investovanie a vzdelávanie Slovákov v tom, ako mu rozumieť. Nadácia Partners realizovala v spolupráci s agentúrou Focus reprezentatívny prieskum aj v lete tohto roka. 

"Slovákov sme sa opýtali, či si pravidelne sporia, a ak áno, aké finančné produkty najčastejšie využívajú. Zistili sme, že o dlhodobé sporenie sa nezaujíma až 49 % zo 723 opýtaných. Z odpovedí zvyšných 51 % respondentov vyšla priemerná suma 64 eur, ktorú si pravidelne sporia," povedal Juras. Z konkrétnych finančných produktov uvádzali respondenti najčastejšie životné poistenie so sporením (45 % respondentov), sporenie v II. pilieri (27 % opýtaných), sporenie v III. pilieri (13 % respondentov). Zhruba 6 % investuje do kúpy nehnuteľností a iba 5 % opýtaných dôveruje podielovým fondom. 


Prečítajte si tiež: Sociálna poisťovňa výzvy už rozoslala: Ako dostať vyšší dôchodok čo najrýchlejšie?​


Odborníci radia, že na dôchodok si musíme odkladať čo najskôr, kým sme produktívni a máme pravidelný príjem. Prieskum ukázal, že priemerná suma, ktorú Slováci odkladajú na pravidelné sporenie, je 64 eur. 

Ako uviedla Andrea Straková, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK, rozhodujúcimi faktormi pri zabezpečení sa na dôchodok je jednak výška aktuálneho príjmu a rovnako aj vek sporiteľa. 

Zabezpečenie na dôchodok je však dlhodobý proces, pri ktorom sa oplatí ísť skôr do rizikovejšieho portfólia finančných produktov, teda nie sporiť, ale investovať.


Prečítajte si tiež: Počet dôchodcov s exekúciou narastá: Ak sa jej chcete vyhnúť, dajte si pozor na toto​


Podľa nej je základným nedostatkom to, že ľudia nerozlišujú medzi investovaním a sporením. Sporenie pritom označuje za odloženú spotrebu. Slováci často sporia na konkrétny účel, dovolenku, auto, rekonštrukciu domu či štúdium detí. Dá sa povedať, že si vytvárajú rezervu, ktorú následne minú, a výsledkom je, že uplynie veľa času a sú opäť na nule. 

Investovanie je, naopak, kupovanie aktív, keď investor kupuje aktívum a poberá pasívny príjem za jeho držbu. Pod aktívami sa rozumejú akcie a dlhopisy, výnos akcie je dividenda a výnos z dlhopisu je kupón. 

Častým argumentom ľudí je otázka, kde na to majú vziať peniaze. No podľa nej základným pravidlom je vytvoriť si návyk odkladania určitej čiastky už v skorom veku. "Najsilnejším faktorom pri dlhodobej tvorbe kapitálu nie je ani tak výška a množstvo, ale čas sporenia, teda to, ako dlho peniaze pracujú," uzatvára Straková.

Viac o téme: Sporenie Aktívny Práca Dôchodca Dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy