Pomoc pre regióny s vysokou nezamestnanosťou: Investície prinesú 2,8-tisíc miest

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Do regiónov Slovenska s vysokou mierou nezamestnanosti prinesie 11 investičných projektov približne 2800 nových pracovných miest. Projekty v 1. polroku tohto roka uzavrela Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR. Ich celková hodnota by mala dosiahnuť 170 miliónov eur.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlani, keď mala SARIO potvrdené investície v sume 100 miliónov eur s potenciálom 2500 nových pracovných miest, ide o výrazne lepší výsledok. Investície budú smerovať do výroby komponentov pre automobilový priemysel, do strojárstva, výroby zdravotníckych pomôcok, IT centier a centier zdieľaných služieb. Väčšina z nich smeruje do doteraz znevýhodnených regiónov. Najviac si polepšia Trenčiansky, Košický, Žilinský, Nitriansky, ale aj Bratislavský kraj.
 
"Nárast počtu investícií potvrdzuje, že Slovensko je krajinou, o ktorú majú investori záujem. Krajinou, ktorá ponúka stabilné podnikateľské prostredie. Na druhej strane je zároveň výzvou, aby sme podmienky pre investorov naďalej zlepšovali a precizovali tak, aby bol v budúcnosti nárast investícií ešte vyšší," povedal minister hospodárstva Vazil Hudák. Perspektívy vidí nielen v oblasti príchodu nových investorov na Slovensko, ale aj v oblasti rozširovania výroby spoločností v SR dlhodobo etablovaných. A to tak domácich, ako aj zahraničných.
 
Zvýšený záujem investorov je podľa generálneho riaditeľa SARIO Roberta Šimončiča dôkazom, že potenciálni investori vnímajú SR ako stabilnú krajinu.

Prečítajte si tiež: Stovky pracovných miest: Už do konca roka na strednom Slovensku


"Výsledky dokazujú, že etablovaní investori považujú Slovensko za spoľahlivého partnera so správnymi prioritami, ktoré prinášajú výsledky," konštatoval Šimončič.
 
Z 11 uzavretých projektov ide v siedmich prípadoch o nové prevádzky a v štyroch o expanzie existujúcich závodov. "Darí sa nám umiestňovať projekty do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Obyvatelia týchto regiónov tak vďaka novým investíciám dostanú možnosť nájsť si zamestnanie," uviedol Šimončič.
 
K 30. júnu 2015 má SARIO rozpracovaných takmer 40 investičných projektov v celkovej hodnote prevyšujúcej jednu miliardu eur s potenciálom vytvoriť 10.000 nových pracovných miest. V rozpracovaných projektoch z pohľadu sektorov dominuje výroba komponentov pre automobilový priemysel, spracovanie kovov, výroba elektrických a elektrotechnických výrobkov a centrá zdieľaných - strategických služieb. Najväčší záujem prejavujú investori z Nemecka, Dánska, Belgicka, Kórejskej republiky, Japonska či Ukrajiny.

Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Pomoc Nezamestnanosť Investícia Región
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy