Stavbárov čaká pozitívnejší rok

Stavbárov čaká pozitívnejší rok.Stavbárov čaká pozitívnejší rok. Zdroj: thinkstock.com

Nižší objem stavebných prác a nedostatok súkromných investícií charakterizovali končiaci sa rok 2014, ktorý bol už šiestym rokom krízy slovenského stavebníctva. Situácia podnikateľov v stavebníctve bude bude tento rok zložitá, ale očakáva sa mierne zlepšenie.

Riaditeľ analytickej spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek Vacek poukázal na to, že v stavebníctve na Slovensku chýbajú privátni investori a zákazky financované z ich zdrojov. Verejný sektor začal najmä v oblasti infraštruktúry niekoľko stavieb, ktorých vplyv sa podľa neho prejaví vo výkone sektora v roku 2015 a v ďalších rokoch.

Za hlavný problém slovenského stavebníctva Vacek označil ťažkosti súvisiace s vymožiteľnosťou práva a reštrukturalizácie veľkých spoločností.

"Posledné dve, ktoré na trhu prebiehajú, znamenajú značný problém pre fungovanie celého sektora a do istej miery budú mať vplyv aj na ukončenie činnosti niektorých menších stavebných firiem," uviedol riaditeľ spoločnosti.

Ako však dodal, výhľad na nasledujúce dva roky ukazuje, že výkony stavebníctva sa budú pozvoľne zvyšovať. Už v tomto roku sa očakáva pozvoľné zlepšovanie vývoja.

"Nepôjde ale o žiadny dramatický nárast, ktorý by zaistil výraznejší rast cien stavebných prác a s tým spojený rast marží, ktoré by časti firiem pomohli pokryť vzniknuté straty," uzavrel s tým, že minimálne v tomto roku bude situácia v podnikateľskom prostredí slovenského stavebníctva veľmi zložitá.

Hľadáte si prácu v oblasti stavebníctva na Slovensku? Ponúkame vám voľné pracovné miesta. Ich zoznam nájdete TU.

Viac o téme: Stavba Domáce Podnikateľ Podnikatelia Stavbárstvo 2015
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy